Denník N

O štyri roky hrozí opakovanie Gijónskej hanby. Aj vďaka Kataru si FIFA azda nový formát turnaja rozmyslí

Aj Južná Kórea prispela k tomu, že sme sledovali jednu z najvzrušujúcejších skupinových fáz v histórii MS. Foto - TASR/AP
Aj Južná Kórea prispela k tomu, že sme sledovali jednu z najvzrušujúcejších skupinových fáz v histórii MS. Foto – TASR/AP

Pred 40 rokmi sa odohral zápas, ktorému sa dnes hovorí Gijónska hanba. Bol 25. jún 1982, štadión El Molinón v Gijone hostil zápas majstrovstiev sveta vo futbale, Západné Nemecko bojovalo s Rakúskom.

Na rozdiel od súčasnosti sa posledné skupinové zápasy nehrali naraz. V skupinách boli štyri tímy – Západné Nemecko, Rakúsko, Alžírsko a Čile.

Tento konkrétny zápas bol posledným v tejto skupine, čo znamená, že tímy presne vedeli, čo urobiť, aby postúpili. A usúdili, že stačí víťazstvo 1:0 pre Západné Nemecko, aby zo skupiny postúpili obaja a Alžírsko poslali domov.

Stačí si pozrieť toto video, z ktorého je človeku trápne, no je mu zároveň jasné, že sa v Gijóne udial najväčší futbalový podvod priamo na ihrisku.

„Hneď ako padol gól, bolo jasné, že sa ďalej už hrať nebude. Z času na čas bol nejaký faul, no to sa skoro nedialo. Jeden tím si párkrát prihral nakrátko, potom posunul loptu druhému tímu, ktorý ju chvíľu mal. Nik nebehal, žiadne súboje. Celý zápas som strávil v stredovom kruhu,“ hovoril po rokoch škótsky rozhodca zápasu Bob Valentine.

Po 40 rokoch sa futbalovým fanúšikom vybaví práve spomienka na túto futbalovú hanbu, keď premýšľa nad tým, čo chystá FIFA na šampionát v USA, Kanade a Mexiku. Začína sa však povrávať, že dianie v Katare by ju mohlo presvedčiť o opaku.

Nuda okorenená penaltami

Gijónska hanba bola taká hlboká, že FIFA-u prinútila zmeniť formát, aby sa posledné zápasy v skupine hrali simultánne. A skutočne, na MS 1986 sa už hrali posledné dva zápasy v základnej skupine spolu, pričom do vyraďovacej fázy vtedy postúpili dva najlepšie tímy aj so štyrmi najlepšími účastníkmi na tretích miestach.

Teraz sa chystá ďalšia veľká zmena.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie