Denník N

Hráči, ktorí na seba upozornili: Všestranný Gakpo či talentovaný Bellingham – Angličan, ktorý hrá v Nemecku

Angličan Jude Bellingham. Foto -TASR/AP
Angličan Jude Bellingham. Foto -TASR/AP

Pre tých, ktorí futbal sledujú pozorne aj počas ligovej sezóny, ich výkony nebudú prekvapením. Šampionát v Katare vyniesol na oči futbalových más hráčov, o ktorých sa ešte bude veľa hovoriť.

Zvlášť v januári, keď sa opäť otvára prestupové okno.

Jedným z nich je Angličan Jude Bellingham, ktorý sa širšej verejnosti predstavil až na MS, pritom v nemeckej bundeslige patrí k najlepším hráčom a lídrom Borussie Dortmund.

Ale ako sa natoľko talentovaný anglický záložník dostal do Nemecka, prečo v Birminghame vyradili jeho číslo a prečo je okolo neho taký rozruch?

Denník N v texte odpovedá nielen na tieto otázky, venuje sa aj ďalším nečakaným hviezdam turnaja, ktoré prinášajú do hry moderné futbalové prvky a v reprezentačných tímoch dostávajú vďaka svojim kvalitám priestor na úkor skúsenejších spoluhráčov.

Ich vplyv na ihrisku takisto potvrdzuje, ako sa mení futbal a prečo im tréneri dôverujú, hoci na začiatku museli spraviť odvážny krok – zaradiť ich do svojho systému.

A na záver jedno prekvapenie, ktoré zaskočilo mnohých futbalových priaznivcov.

Dočítate sa:

  • prečo sa o Bellinghamovi hovorí v superlatívoch,
  • ako Chorváti našli Joška Gvardiola, obrancu svetovej triedy,
  • že jednou z najväčších hviezd MS je všestranný Holanďan,
  • o Andriesovi Noppertovi, nečakanej opore v bráne.

V Birminghame vyradili jeho číslo

Jude Bellingham ako 19-ročný patrí medzi najlepších záložníkov na turnaji. Pri osemfinálovom víťazstve nad Senegalom prihral na úvodný gól Jordana Hendersona a mal na svojom konte najvyšší počet driblingov aj úspešných súbojov.

Po zápase ho chválili fanúšikovia aj mnohí experti vrátane Garyho Linekera či Roya Keana, ktorý zvykne verejnosť prekvapiť tvrdými kritickými názormi. Keane vyhlásil, že už dlho nevidel nejakého mladíka hrať tak dobre. Phil Foden o ňom novinárom povedal, že sa raz stane najlepším záložníkom na svete.

„Prehnané? Ani nie,“ reaguje na Fodenove slová novinár Jacob Steinberg z Guardianu, ktorý sleduje Bellinghamov vzostup priamo v Katare.

„Bellingham, ktorý vstúpil do akadémie Birminghamu ako 8-ročný, bol predurčený na úspech, odkedy začal hrať futbal. Jeho bývalí tréneri hovoria o talente, ktorý popri ostatných chlapcoch vynikal,“ dodal Steinberg.

Taliansky novinár Paolo Condò dokonca hovorí o Bellinghamovi ako o futbalovom zázraku, ktorý predstavuje novú generáciu hráčov.

Silné slová na takého mladého hráča, ale tých je v posledných dňoch naozaj veľa.

Chválou nešetril ani bývalý anglický obranca Gary Neville, ktorý povedal, že 19-ročný Angličan naňho pôsobí ako futbalista, ktorý „dokáže úplne všetko“: „Je veľmi zriedkavé vidieť hráča v strede poľa rovnako sebavedomého na vlastnej polovici ako na útočnej. Je to brániaci hráč? Útočiaci hráč? Je v ňom všetko.“

Mimoriadne obľúbený je aj v anglickom tíme, kde si výborne sadol so spomenutým Hendersonom.

Bellingham vyrastal v akadémii Birminghamu, za ktorý v šestnástich ako najmladší hráč jeho histórie nastúpil. Hneď vo svojej prvej sezóne odohral 44 zápasov, v ktorých zanechal mimoriadne dobrý dojem. Keď následne odišiel do Borussie Dortmund, v Birminghame na znak úcty vyradili jeho číslo 22.

Nie je úplne zvyčajné, že mladý výborný Angličan hrá v Nemecku, no Bellinghama

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie