Denník N

Vypočujte si dve novinky skupiny Ospalý pohyb

Foto - Martina Mlčúchová
Foto – Martina Mlčúchová

V predpremiére si môžete pustiť nové pesničky piliera našej alternatívnej scény.

Priatelia ho volajú Maťko, aj keď na jeseň oslávil už šesťdesiatku, ale kto ho (a to čo robí) aspoň trochu pozná, musí uznať, že to sedí. O jeho hudbe by v podstate totiž úplne stačilo povedať, že je „maťkovská“. Pozor, tá zdrobnelina neznamená infantilnosť, je v nej melanchólia s nenápadne prekvapivými zvratmi a dávkami irónie, aj zvuková vynaliezavosť.

Pesničky sa nenápadne vynárajú z ticha, pokojne plynú a vytrácajú sa. Delikátna elektronika a gitara minimalisticky kreslia farby a budujú plochy, basgitaru viac cítiť než počuť, bicie netlčú, ale hladia a atmosféru dotvára nenapodobiteľný spev s typickou poetikou: „Prepáč, radšej som nepovedal nič / pred očami sa mi mihá/ svet, ktorý som si vymyslel / prepáč, asi som zlyhal…“

Na takéto hranie a produkciu sme skôr zvyknutí s nálepkou Made in UK a vydavateľstvami ako 4AD, Rough Trade alebo XL recordings. Ale toto je trenčiansky Deadred a skupina Ospalý pohyb, jedna z niekoľkých podôb Maťka Burlasa a pilierov slovenskej alternatívnej scény. Kapela, ktorá tvorila (aj) dreampopové pesničky dávno pred vznikom tohto slova, no potom dvadsať rokov hibernovala až si jej hlavné postavy povedali, že je to síce v duchu názvu štýlové, ale hudba má najväčší zmysel, keď znie naživo alebo z aktuálnych nahrávok. Okrem Maťka a Petra Zagara (klávesy, elektronika) bol v pôvodnej zostave ešte Daniel Baláž (áno, dnešný šéfdramaturg Rádia_FM, ktorý s hudbou začínal ako bubeník). Keď si po rokoch kúpil nové bicie a priviedol do skúšobne kolegu Pavla Hubináka, poriadne sa rozhýbali.

Skúšok začalo prekvapivo pribúdať, ešte nečakanejšie aj koncertov a úplne najväčším prekvapením je nový album. Zatiaľ sú to len štyri pesničky, dve sa dali cez víkend vypočuť v predpremiére v Rádiu_FM a dve môžete počúvať do zajtra na našom webe. EP Ü vychádza 8. decembra 2015 v limitovanej edícii ako 12” transparentný vinyl s krásnym obalom Lucie Tallovej (náhoda-nenáhoda, práve jej maľby budú v stredu 9. decembra ilustrovať celé vydanie Denníka N). Nahrávka bude ako digitálny download dostupná na weboch vydavateľstiev Deadred a Starcastic, na Bandcamp profile kapely aj v online obchodoch, kapela na jar 2016 sľubuje svoj štvrtý štúdiový album.

Maťko Burlas v tomto roku stihol toho viac než za predchádzajúcich päť dokopy. A pred pár dňami ešte na festivale Next s o generáciu mladšími muzikantmi zo súboru Music Falsa Et Ficta zahral svoju skladbu Hexenprozesse. Tá vznikla ešte v 90. rokoch, no jej vynovená verzia zaznamenaná na CD dokazuje, že je stále veľmi aktuálna. „Možno sa to nebude zdať, ale toto je asi druhýkrát v živote, čo som porušil zásadu nepolitizovať kultúru,“ povedal o nej. Vypočujte si aj tento album, lebo vznikol po dlhom období, počas ktorého si jeden z našich najoriginálnejších skladateľov myslel, že už hrávať nebude a takmer nič ho nezaujímalo. Nepustil by sa do nových projektov, keby nestáli za to.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie