Denník N

Nedeľná nekázeň: Tvoríme jeden svet

Foto - tasr/ap
Foto – tasr/ap

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Predvianočný čas je v tomto roku úplne iný. Neďaleko našich hraníc zúri vojna, o život prichádzajú vojaci aj civilisti. Ľudia, ktorým sa podarilo utiecť, žijú medzi nami. Pred niekoľkými týždňami boli na ulici brutálne zavraždení Juraj a Matúš. Ako sa nás tieto skutočnosti dotýkajú? Budú teraz naše Vianoce iné? Alebo sa dokážeme odpútať, zabudnúť, a zacielime svoju pozornosť na seba a svoju rodinu?

Výzvy na zbierky potravín, liekov, teplého oblečenia alebo jedla pre ľudí v núdzi nás pred Vianocami zasiahnu viac ako inokedy. Reagujeme na ne. Veľkoryso, štedro. Vieme to.

Láska robí zázraky. Keby jej medzi nami bolo viac, tento svet by mohol byť pokojným, bezpečným miestom pre všetkých. Zatiaľ to tak evidentne nie je. V každom z nás sa však objavuje detská, priezračná túžba po lepšom, krajšom, šťastnejšom živote. Zachytávame ju, aspoň občas, a pokúšame sa ju naplniť, pracovať na zmene. Dokážeme zastať, premýšľať, hľadať a konať v prospech toho, kto to potrebuje.

Žiadne stromčeky, svetielka a koledy, ktoré predlžujú Vianoce o celý advent, nemôžu vymazať násilie, chlad a ľahostajnosť z našich vzťahov. Nedokážu v nás prekryť realitu bolesti, trápenia a smrti. To dokáže len láska. Ona jediná je silou, ktorá v nás každý deň rodí a kriesi človeka.

Tvoríme predsa JEDEN SVET!  Máme jeden život. Náš svet a život bude viac Božím, keď sa budeme starať o to, aby bol viac ľudským. Ak sa nám to podarí, nebudeme sa musieť báť ani umierania, ani smrti. Budeme mať odvahu pozrieť sa na život, jeho kvalitu, jeho dôstojnosť a jeho koniec zblízka. Bez strachu z konfrontácie s vlastnými hranicami.

Je jedno, či a aké náboženstvo vyznávame. Ak uveríme, že Božia láska má ľudskú tvár, budeme ju nachádzať a chrániť v každom človeku bez rozdielu.

Dieťa v nás vie, že krajší, spravodlivejší svet má mnoho tvárí.  Nie sú v ňom múry, hranice. Všetci sú si rovní. Majú rovnaké šance, potenciál rozvinúť svoju jedinečnosť, svoje talenty.  Tento ideál nie je sen. Je to dar. Príležitosť premieňať vieru na lásku. Lebo tá robí zázraky.

Človeka neurobí šťastnejším to, čo sa dá kúpiť. Na to, aby sme vedeli, čo iný človek skutočne potrebuje, sa s ním musíme stretnúť.  Počúvať ho a chcieť porozumieť. Nájsť si čas na návštevu, telefonát, každodenné rituály. Na pokoj a dôverný rozhovor, v ktorom by sme sa dozvedeli, o čom sníva naše dieťa, čo teší a znervózňuje partnera/partnerku, a čo nás. Zachytili by sme úľavu za porozumenie, ak niekto prehovorí o smútku, strachu, alebo sa zdôverí s túžbou nežiť.  V takýchto okamihoch ide o to, či a ako sme ochotní a schopní vidieť v tom druhom človeka, stvoreného na obraz Lásky.

Nezáleží na tom, kde žijeme, aký životný štandard si môžeme dovoliť, aké vzdelanie alebo koľko krúžkov zvládneme zabezpečiť pre všestranný rozvoj detí. Záleží na tom, čo sme ochotní odovzdať inému, či sme schopní milovať.

Potom neunikne našej pozornosti ani to, že v našej krajine žijú aj rodiny, v ktorých si rodičia pred sviatkami prajú, aby ich deti dostali lieky proti kašľu, horúčke a bolesti, či vlasový šampón proti všiam. Nemajú im to totiž za čo kúpiť. Rodičmi sa stávajú skôr, ako vedia čítať a písať.

S nimi všetkými tvoríme JEDEN SVET. Za to, ako sa v ňom žije a bude žiť, sme zodpovední. Nemôžeme v ňom zachrániť všetkých. Ale každý/á z nás môže niečo pre zmenu urobiť. Priamo, vo svojom okolí, alebo prostredníctvom ľudí, ktorí čas alebo prostriedky efektívne zacielia. Niektoré neziskové organizácie dokážu sprístupniť teplo, jedlo, pitnú vodu a vzdelanie vylúčeným jednotlivcom aj komunitám. Vedia, komu pomôžete, keď prispejete na kúpu zvieraťa a zaopatríte tak obživu chudobnej rodine v Afrike a v Ázii, alebo doučovanie deťom, aby vyviazli z generačnej chudoby. Ide predsa o život.

Predvianočné nákupy a dobročinnosť, koncentrovaná na pár dní v roku, na zmenu života a sveta nestačí. Ale ak bude pokračovať, bude mať tento svet nádej.

Darom človeku – ľuďom okolo nás môže byť obyčajná prítomnosť. Záujem. Ponuka pravidelnej pomoci s prozaickými domácimi prácami starnúcemu človeku alebo prepracovaným rodičom malých detí. Pár minút koncentrácie a duchaplnosti v rozhovore s človekom, ktorý žije sám.

Darom je moment, v ktorom si uvedomím, kto som a kým chcem byť. Nielen do Vianoc a počas nich, ale každý deň.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie