Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Prečo je manipulácia zo strany najbližších najhoršia  

Ilustračné foto – Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

nedávno som sa bavila s veľmi blízkou osobou o tom, aké to je, keď jej všetci hovoria, že problém, ktorý považuje za zásadný až ohrozujúci jej bežné fungovanie, vlastne nie je až taký vážny.

Keď som sa jej opýtala, ako sa pritom cíti, odpovedala, že tak, že jej nikto nerozumie a vlastne ju nepočúva, lebo si nevie predstaviť situáciu, v ktorej je.

Každý z nás sa celkom určite ocitol v situácii, keď mal pocit, že hoci je aj dostatočne výrečný a naliehavý, nedostáva sa mu pochopenia, ba čo viac niekedy sa stretne s odsudzovaním.

A teraz si predstavte, že sa stretnete s niekým, kto vás nielenže nevie empaticky počúvať, ale vás ešte aj presviedča o tom, že nič z toho, na čo sa sťažujete, sa vlastne nedeje a celé je to len vo vašej hlave. A nie je to nejaký človek z ulice, je to niekto z rodiny, váš partner alebo niekto, u koho hľadáte pomoc.

O tom, čo je to za fenomén a prečo sa oň zaujíma stále viac ľudí, píšem nižšie. Rovnako ako o miernom pokroku v Iráne, o dvojitom metre premiéra Hegera či o tom, ako Nancy Pelosi porazila ageizmus a kariéru odštartovala v 47 rokoch, čo je vek, ktorý sa na Slovensku ešte stále považuje za „trošku vyšší“ na nové začiatky.


 Téma týždňa: Slovo roka odkazuje na manipulácie 

Anglickým slovom roka je podľa slovníka Merriam-Webster „gaslighting“, čo je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie