Denník N

Žilinská univerzita vysvetlila, ako si v dražbe takmer kúpila doménu za stonásobok bežnej ceny

(Doplnené v pondelok o stanovisko univerzity.) Ročná registrácia domény parageo.cc by podľa tendra vyšla univerzitu na 3-tisíc eur, tá priznala chybu a od zmluvy odstúpila.

Žilinská univerzita si minulý týždeň za 3-tisíc eur kúpila vec, ktorú mohla mať prakticky zadarmo, respektíve za stotinu ceny. Podarilo sa jej to vďaka nevhodnému použitiu štátneho elektronického trhoviska. Upozornil na to príspevok na platforme slovensko.digital.

Univerzita najprv v piatok 27.11. dala do elektronického kontraktačného systému dopyt registrácia web domény parageo.cc na obdobie 1 roka“. Len sedem minút po tom si niekto doménu parageo.cc naozaj zaregistroval, upozorňuje autor blogu Dalibor Steindl.

Obchod sa napokon zrejme neuskutoční, predávajúci tvrdí, že len chcel upozorniť na neschopnosť verejných obstarávateľov. Odstúpila od neho aj univerzita.

Predávajúci si diktoval cenu

V momente registrácie domény už nemohol nikto o dodávku domény pre univerzitu súťažiť, pretože predať ju môže len ten, kto ju vlastní.

Keďže univerzita pri vypísaní dražby ani neudala maximálnu cenu, ktorú je ochotná zaplatiť, systém za ňu automaticky prijal najlepšiu, v tomto prípade jedinú ponuku – od firmy A Systems, s. r. o. Košice za 3000 eur. Pre mladú firmu by to bol príjem na úrovni jej celoročných tržieb v roku 2014.

Ak by si univerzita doménu zaregistrovala cez jednu z desiatok firiem, ktoré takú službu poskytujú na webe, mohla ju mať do pár desiatok minút za pár desiatok eur. Autor blogu Steindl hovorí, že bežne taká služba stojí okolo 30 eur.

Zmluva o predaji domény bola uzavretá v utorok 2. decembra a bola už aj zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.

Majiteľ firmy A Systems Marián Albert v nedeľu večer  v diskusii k blogu napísal, že cenu stanovil tak, aby vyvolala dostatočný rozruch a diskusiu, a veril, že univerzita od zmluvy odstúpi. To sa podľa neho aj v piatok 4. decembra stalo.

„Predstavte si, že by som využil to maximum, ktoré by som mohol zadať. 10 000 eur? 100 000 eur? alebo 1 000 000 eur? A vzhľadom na to, že som bol jediný možný súťažiaci (pretože som doménu zakúpil) vyhral by som to,“ píše víťaz tendra.

Tvrdí, že so zadávateľom nebol dohodnutý, jednoducho reagoval na notifikáciu zo štátneho kontraktačného systému. „Po tom čo som si to prečítal (podotýkam asi 5x, pretože som neveril vlastným očiam), povedal som si, že poukážem na to, akí neschopní ľudia robia na miestach, kde sa spravujú štátne peniaze a zakúpil som doménu,“ píše košický podnikateľ.

Univerzita v pondelok svoju chybu priznala. Vo vyhlásení píše, že prieskumom zistili, že cena domény je približne  20 eur. „Došlo k pochybeniu zamestnanca, ktorý zadával údaje do Elektronického kontraktačného systému, t.j. nezadal cenové obmedzenie, ktoré mu riešitelia odporučili,“ vysvetľuje univerzita.

Pripomína, že od zmluvy s A-Systems odstúpili ešte v piatok doobeda. „Navyše, keďže  v momente uzatvorenia zmluvy nebol dodávateľ zapísaný v registri konečných užívateľov výhod v súlade s príslušnými ustanoveniami Zákona o verejnom obstarávaní, zmluva nenadobudla účinnosť vôbec,“ píše sa v stanovisku.

Štátny eBay nemuseli použiť

Keď štátny eBbay, ako ho nazval Robert Kaliňák, vznikal, očakávalo sa, že zrýchli, zjednoduší a zlacní časť verejných nákupov. Je to historicky najtransparentnejší spôsob nakupovania z verejných zdrojov, ktorý mimoriadne šetrí finančné prostriedky,“ povedal vtedy napríklad premiér Robert Fico.

V prípade stonásobne predraženého nákupu domény Žilinskou univerzitou bol tento systém buď zneužitý, alebo nevhodne použitý. Ak by univerzita súťažila v štátnom dražobnom systéme len službu, v ktorej by nepovedala celé meno domény, nemohol by ju nikto predbehnúť pri registrácii. Druhá možnosť bola zvoliť iný typ obstarávania.

Univerzitu sme požiadali o stanovisko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika

Teraz najčítanejšie