Denník N

Pre USA nie je problém nájsť sto miliárd na vedenie vojny. Ak však cúvnu, je Európa pripravená brániť Ukrajinu sama?

Európa čoraz viac s veľkým rešpektom vzhliada k USA. Na snímke americký prezident Joe Biden, francúzsky prezident Emmanuel Macron a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto – TASR/AP
Európa čoraz viac s veľkým rešpektom vzhliada k USA. Na snímke americký prezident Joe Biden, francúzsky prezident Emmanuel Macron a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto – TASR/AP

Ciele majú USA a Európska únia podobné, ale výzvy iné. Kým pre USA je to o dolároch, pre Európu je to o utečencoch a nevykúrených bytoch.

Keď sa filozofuje o tom, čo by mohlo ukončiť vojnu na Ukrajine, hovorí sa napríklad o finančnom vyčerpaní USA, únave z nevykúrených bytov v Európe alebo o tom, že na svete nie je dostatok zbraní a že sa jednoducho minú ich zásoby.

Ani jeden z týchto scenárov nie je podľa profesora politických vied a riaditeľa programu bezpečnostných vied MIT Barryho Posena pravdepodobný.

„USA túto vojnu dokážu podporovať dlho a toto by Rusko malo brať do úvahy,“ povedal. „Ale nemyslím si, že Rusi chcú dosiahnuť víťazstvo tým, že finančne vyčerpajú USA.“

Ani zbrane sa podľa neho neminú. O ich nedostatku sa hovorí takmer od začiatku vojny, a vždy sa nejaké nájdu. To, čoho je obmedzené množstvo, je ľudská sila. „Toto bude kruté, ale realistické,“ povedal Posen. „Rusi majú trikrát väčšiu populáciu ako Ukrajinci.“

USA aj Európska únia tvrdia, že budú Ukrajinu podporovať tak dlho, ako to bude potrebné. Dokedy to však bude a či sa ich názory nezmenia, je otázne. Najmä keď už dochádza ku konfliktom a v Bruseli narastá hnev, že USA na vojne zarábajú. Zároveň však Európska únia vie, že bez USA Ukrajinu vo vojne podporovať nedokáže.

Lacná vojna pre USA

USA dokážu finančne Ukrajinu sponzorovať až dovtedy, dokedy bude treba.

„Ľudia majú krátku pamäť,“ zareagoval na túto tému Posen na diskusii, ktorú organizovalo viedenské Fórum pre žurnalistiku a médiá.

„USA počas vojny proti terorizmu v Iraku a Afganistane veľmi jednoducho našli sto miliárd dolárov ročne, aby vojnu mohli viesť. Znie to bláznivo, ale pre USA nie je náročné nájsť sto miliárd ročne na vedenie vojny,“ povedal s tým, že vojna na Ukrajine je pre USA lacná. Navyše „niekto iný je ten, kto bojuje a umiera“.

Obrať Ukrajinu o finančnú podporu USA by mohla skôr

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie