Denník N

Historik Hruboň: Tisov mýtus je v cirkvi stále silný

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Fámy o Tisovom mileneckom pomere s lekárničkou z Bánoviec nad Bebravou boli známe už počas slovenského štátu, na oči mu to vyhadzovali niektorí straníci, hovorí historik Anton Hruboň.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak dnes niekto vyznáva kult Jozefa Tisa alebo ho aj praktizuje rôznymi okultnými rituálmi, tak sa nemodlí k osobe Jozefa Tisa, ale vyznáva hodnoty, ktoré Tiso zástupne reprezentoval, hovorí historik z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Anton Hruboň.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • prečo sa k osobnosti Jozefa Tisa hlási krajná pravica;
  • ako sa s osobou Jozefa Tisa vyrovnáva rímskokatolícka cirkev;
  • prečo sú Tisove telesné pozostatky rozdelené;
  • či má Tiso medzi súčasnými politikmi svojho nástupcu.

V týchto dňoch vám vychádza kniha Mýtus a kult Jozefa Tisa. Čo o Tisovi stále neviete a chceli by ste?

O Tisovi vieme fakticky už všetko, minimálne čo sa týka faktografickej línie. Na rozdiel od iných popredných predstaviteľov slovenského štátu má Jozef Tiso ako jeden z mála politikov svoj životopis spracovaný do najmenších detailov. To bol aj môj motív, prečo som sa do knihy pustil – Tisov život poznáme do najmenších detailov, vieme, čo mal rád, poznáme jeho voľnočasové aktivity, obľúbené jedlá… Doteraz však nebola v slovenskej historiografii spracovaná línia jeho verejného exponovania, ktorú nazývame takzvaným druhým životom – jeho posolstvo a reflektovanie Tisovej osobnosti.

Čiže nejde o Tisovu biografiu?

Nie. Kniha nie je Tisovou biografiou v pravom zmysle slova. Je to skôr história predstáv, ktoré sa o Tisovi nakopili za desaťročia, teda od 20. rokov 20. storočia až po súčasnosť.

Spomínali ste, že o Tisovi vieme prakticky všetko. Naďalej sa dá tvrdiť to, čo tvrdia aj krajne pravicové hnutia, teda že Tiso bol kontroverzná osobnosť?

Pojem „kontroverzná osobnosť“ som sa snažil úplne opustiť – mýtus kontroverznosti je sám osebe mýtom, ktorý produkuje nie celkom konštruktívnu diskusiu. Keď niekoho označíme ako kontroverzného, znamená to, že má dobré aj zlé stránky. Tiso však bol veľmi priamočiarou a čitateľnou osobnosťou. Jediné, čo môžeme z môjho pohľadu označiť za kontroverzné, sú fámy, ktoré okolo neho vznikali už v období slovenského štátu na základe rôznych hlásení spravodajských služieb o jeho sexuálnych pomeroch, čo by vzhľadom na kňazský stav nemalo byť morálne prípustné. Ak však hovoríme o politickej línii činnosti Jozefa Tisa, tak je veľmi dobre čitateľná.

Akým typom vodcu bol Jozef Tiso? 

Počas svojho politického pôsobenia, keď bol vo vrcholových funkciách, teda od konca 30. rokov do polovice 40. rokov minulého storočia,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie