Denník N

Odkiaľ sa vzali tie úžasné čísla? Od úžasnej vlády

Foto - TASR
Foto – TASR

Tak ako existujú dôvodné podozrenia, že sa niektoré veľavážené parlamentné persóny pod rúškom ochrany spravodlivosti a práva na obhajobu hotujú napomáhať zločincom, existujú aj dôvodné podozrenia, že sa energetická kríza a na ňu napojená stále mierna inflácia začínajú zneužívať na volebnú agitáciu a osobný prospech.

Autor je bývalým poradcom predsedu vlády

Celá Európa dostáva z trhu informácie, že ceny energií idú hore, ale na Slovensku občania dostali minulý týždeň informáciu, že majú úžasnú vládu. Úžasnú vládu, ktorá ich pred rastúcimi cenami elektriny, plynu a tepla ochráni. Elektrina na Slovensku nemá na budúci rok zdražieť ani o euro, plyn a teplo majú ísť hore len o 15 percent, hoci trh ukazoval v prípade plynu až na 225-percentný rast. Komu by to nespravilo radosť?!

Ale ako je tento zázrak možný? Nie je to zázrak. Energo firmám vláda sľubuje, že im uhradí rozdiel medzi nízkymi zregulovanými cenami a trhovými cenami. Odkiaľ na to vezme peniaze? Použije na to časť daní občanov a firiem a časť zaplatia tí, čo vláde požičajú. Banky, fondy a tak. Tieto pôžičky sa, prirodzene, zarátajú do už kritického dlhu Slovenskej republiky.

A odkiaľ sa vzali tie úžasné čísla – elektrina nula, plyn a teplo len 15 percent plus?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ceny energií

Komentáre

Teraz najčítanejšie