Denník N

Irackí kresťania nepôjdu do dedín, mesiace budú v štátnych zariadeniach

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Fico si to 90 dní pred voľbami rozmyslel s integráciou utečencov v Nitrianskom kraji. Nechá si ich štát v zariadeniach ministerstva vnútra.

Projekt integrácie kresťanských utečencov z Iraku v Nitre a okolí sa skončil skôr, ako sa rozbehol. Utečenci do dedín podľa programu nitrianskej arcidiecézy a občianskeho združenia Pokoj a dobro nepôjdu. Ohlásil to premiér Robert Fico v RTVS.

„Musíme nájsť mechanizmus, ktorý nevyruší slovenskú verejnosť, no zároveň ohrozeným asýrskym kresťanom poskytne ochranu,“ vravel.

„Nebudem podporovať kšeftovanie tých, ktorí si mysleli, že prenajmú objekt pre migrantov a za to budú tri roky dostávať peniaze. To je dobrovoľnosť?“ tvrdil Fico, podľa ktorého za nich preberie zodpovednosť štát a minister vnútra už má na to vlastnú „schému“.

O ubytovaní kresťanov v okolí Nitry hovoril minister vnútra Robert Kaliňák s nitrianskym sídelným biskupom Viliamom Judákom a so šéfom združenia Pokoj a dobro Petrom Brenkusom.

„Samotná integrácia bude prebiehať v našich zariadeniach, ktoré sú pripravené, a podľa integračného procesu Nitrianska diecéza bude samotnú integráciu následne vykonávať v jednotlivých spoločných pracoviskách, kde budeme chcieť, aby ich život na Slovensku bol takým naplnením, aké majú aj naši občania,“ hovoril Kaliňák ešte minulý pondelok. Jeho vyjadrenia však neboli všetkým – ministerstvo o integrácii v okolí Nitry podpísalo s cirkvou a Pokojom a dobrom zmluvu.

Video: Kňaz verzus krčma. Prijme slovenská dedina utečencov? 
Autor: Martina Pažitková

Starosta sa rozčuľoval

Fico sa pre koniec projektu pri Nitre rozhodol po tom, ako sa v médiách objavilo, že sú obyvatelia a starostovia dotknutých obcí proti.

Denník N bol aj vo Ficovej rodnej obci Hrušovany, kam mali ísť dve rodiny – teda dohromady desať ľudí. Obyvatelia boli väčšinou proti, rozčuľoval sa aj starosta. Podobne to bolo vo väčšine dedín, kde sa prihlásili dobrovoľníci, čo by ich ubytovali.

„Osobne som tieto (premiérove) vyjadrenia ešte nepočul. Môžem povedať, že máme integračnú zmluvu, a predpokladám, že budeme hľadať také riešenie, aby bolo vhodné pre všetky strany,“ povedal Brenkus k Ficovmu rozhodnutiu.

„Kšeftovanie“ s prenájmami objektov, o ktorom hovoril premiér, je však nezmysel. Majitelia budov, v ktorých mali rodiny utečencov bývať, patria k dobrovoľníkom. Tým mali uhrádzať len náklady za energie, prípadne zaplatiť menšie úpravy nehnuteľností tak, aby boli pre rodiny vhodné.

Podľa informácií Denníka N to nakoniec bude tak, že Iračania prídu na Slovensko začiatkom týždňa a z Košíc by ich mali presunúť do utečeneckého tábora v Humennom. Tam by sa mali zdržať dva či tri mesiace. Z Humenného by sa mali dostať do integračných zariadení ministerstva vnútra, ktorých umiestnenie je utajené.

V nich by mali dostať azyl. Celé by to mohlo trvať pol roka aj viac. Po udelení azylu sa už budú môcť po Slovensku úplne slobodne pohybovať a nájsť si miesto, kde sa usadia. Nikto by im nemohol zabrániť, aby sa presťahovali do okolia Nitry, zrejme sa však od začiatku bude pre nich hľadať iné miesto.

Výzva: Nehodné predsedu vlády

Na Fica reagovala aj iniciatíva Výzva k ľudskosti, podľa ktorej sa premiér mýli  – dobrovoľníctvo je podľa aktivistov zo svojej podstaty činnosťou, ktorá nehľadí na peniaze, ale na pomoc ľuďom.

Slovensko a jeho vláda dlhodobo robí všetko pre to, aby pomáhať nemusela, preto sú to práve dobrovoľníci, ich vlastný čas a zdroje, ktoré tvoria kostru našej pomoci doma aj v zahraničí. Vláda aj napriek sľubom nie je schopná dotiahnuť program pomoci do konca a takouto argumentáciou len zakrýva svoj vlastný nedostatok odvahy. Označiť za špekulantov ľudí, ktorí na úkor svojho pohodlia suplujú štát, je nehodné predsedu vlády,“ píše Výzva k ľudskosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie