Denník N

Týždeň v zdraví: Vianoce nemusia byť len šťastné a ako sa s tým vyrovnať? Prečo máme problémy ráno vstávať a koľko proteínov treba, keď budujeme svaly?

Foto - tasr
Foto – tasr

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • prečo nemusia byť Vianoce len šťastné a veselé a ako sa s tým dá vyrovnať;
  • aké externé faktory majú vplyv na našu rannú bdelosť;
  • koľko proteínov potrebuje denne človek, ktorý buduje svalovú hmotu.

Vianočné sviatky nemusia znamenať len pokoj a radosť. Ako si s tým dokážeme poradiť?

Ak ste svojim deťom čítali Dickensovu Vianočnú koledu alebo ste už možno stihli vidieť aj jej najnovšiu muzikálovo-hororovú verziu, viete, že hlavná postava je archetypom človeka, ktorý nemá rád Vianoce.

Má na to smutný osobný dôvod, ktorý síce neospravedlňuje, ale súvisí aj s jeho zatrpknutosťou voči svetu a ľuďom vrátane najbližších. Mnoho ľudí nezažíva ani v našom reálnom svete na Vianoce výhradne a bez výnimky len šťastie a pohodu, naopak, takých je možno v skutočnosti menej, ako si myslíme.

Okrem klasického sviatočného stresu viacero ľudí žijúcich medzi nami za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie