Denník N

Tehotná ukrajinská medička trpela päť mesiacov v ruskom zajatí. Dieťaťu sľúbila, že plakať nebude

Mariana Mamonová krátko po prepustení z ruského zajatia porodila dcéru Annu. Foto - Twitter, Facebook M. M.
Mariana Mamonová krátko po prepustení z ruského zajatia porodila dcéru Annu. Foto – Twitter, Facebook M. M.

O svojom tehotenstve sa dozvedela počas vojny, keď bol jej muž na opačnej strane krajiny. Napriek tomu zostala v podzemných bunkroch oceliarní v Mariupole, aby pomáhala zraneným vojakom. Nakoniec ju s nimi Rusi chytili a držali vo väzení Olenivka, ktoré sa neskôr stalo terčom raketového útoku.

Medičku Marianu Mamonovovú zajali ruskí vojaci počas bojov o Mariupol. Kým zachraňovala životy obrancov prístavného mesta, zistila, že je tehotná.

V ruskom zajatí podľa Kyiv Independent strávila päť mesiacov. Bola vypočúvaná, Rusi sa jej údajne vyhrážali, že jej dieťa zoberú a odnesú do ruského sirotinca.

V septembri sa v rámci výmeny väzňov vrátila na Ukrajinu a krátko nato porodila dcéru, ktorej dala meno Anna. Gratuloval jej aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Čo Mariana Mamonovová zažila v ruskom väzení, kde ju držali?

V armáde od anexie

Mariana vstúpila do armády krátko po anexii Krymu v roku 2014. Chcela byť vojenskou lekárkou v Kyjive.

„Bola zapálená pre svoje povolanie. Hovorila, že dnes naša krajina potrebuje vojenských zdravotníkov, ktorí budú pomáhať chlapcom vo vojnovej zóne,“ povedala o nej pre Ukrajinskú pravdu jej sestra Oxana.

Marianu poslali slúžiť do Mariupola. Bolo to ešte pred tým, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu. V prístavnom meste sa spoznala aj so svojím budúcim manželom Vasylom. Zobrali sa päť mesiacov pred vojnou.

Tá ich plány na založenie rodiny prekazila a manželov rozdelila. Vasyl bol vo Ľvive, Mariana v Mariupole počas najtvrdších bojov. Jej strach ešte narástol, keď zistila, že je tehotná.

„Vedela som, že nemám kam ísť, nemám kam utiecť, nemám koho požiadať o pomoc,“ povedala pre Kyiv Independent. Manželovi o tehotenstve nepovedala, pretože sa obávala, že ak by stratil manželku aj dieťa, bolo by to pre neho „nesmierne ťažké“.

Jej prápor sa zdržoval v oceliarňach Iľjič, jedných z posledných miest, ktoré ešte držali Ukrajinci. Mariana tam slúžila v podzemnej nemocnici, kde v náročných podmienkach liečila zranených obrancov mesta s obmedzenými prostriedkami.

Chýbali lieky, na operačnom stole jej zomierali mladí vojaci a ruské vojská sa k ich miestu každým dňom približovali. Niekedy spala za celý deň len pár minút v spacáku, inokedy oddych preplakala. Boli dni, keď za celý deň zjedla len jedno jablko.

Marianu a jej jednotku Rusi napokon začiatkom apríla chytili.

„Naše auto zastavili a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie