Denník N

Jednoduchý cvik môže za 10 sekúnd odhaliť riziko úmrtia. U starších ľudí, ktorí ho nezvládli, bolo o polovicu vyššie

Ilustračná foto - TASR
Ilustračná foto – TASR

Pravidelný newsletter Výklus o behu a pohybe posielame aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

vedci z Brazílie zostavili jednoduchý 10-sekundový balančný test, pričom tvrdia, že u dospelých v strednom alebo vo vyššom veku, ktorí ho nezvládli, bola pravdepodobnosť úmrtia v priebehu nasledujúceho desaťročia dvojnásobne vyššia.

Konkrétny základný cvik na balans hľadali preto, aby definovali štandardný test na rovnováhu, ktorý by bol súčasťou pravidelných zdravotných prehliadok u ľudí v strednom a vo vyššom veku.

Zo zdravotného hľadiska je rovnováha mimoriadne dôležitá. Na rozdiel od flexibility, aeróbnej kondície či svalovej sily schopnosť udržať rovnováhu po určitom veku klesá ešte prudšie a môže viesť k nekontrolovateľným pádom.

Podľa štatistík zo Spojených štátov raz za rok padne každý štvrtý dospelý človek vo veku nad 65 rokov, čo znamená, že v priemere k takémuto incidentu dochádza v USA každú sekundu.

Z 36 miliónov prípadov má 32-tisíc smrteľné následky, zatiaľ čo milióny ďalších vedú k zlomenine zápästia, bedra či k poraneniu hlavy.

10-sekundovému balančnému testu sa venoval aj New York Times, pričom upozorňuje, že ak aj cvičenie nezvládnete, nemusíte byť nešťastný. Naše telo je dostatočne adaptabilné a pri pravidelnom cvičení sa rovnováha dokáže napriek vyššiemu veku zlepšovať.

V článku nájdete aj video, ako kontrolný cvik vykonať, a päť konkrétnych cvičení, ktoré pomôžu zlepšiť udržiavanie rovnováhy.


Štúdia z Brazílie sedem rokov sledovala zdravie a fyzickú zdatnosť 1 702 ľudí vo veku od 51 do 75 rokov, pričom účastníci výskumu počas pravidelných zdravotných kontrol vykonávali aj 10-sekundový balančný test.

Podoba balančného cvičenia bola pritom úplne triviálna. Pri lekárskych prehliadkach ľudí z výskumu požiadali, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie