Denník N

Herca Františka Baloga sa mama vzdala po narodení. Stretol sa s ňou po takmer štyridsiatich rokoch  

Z detskej hviezdy je divadelný herec a autor hier. Foto - archív Františka Baloga
Z detskej hviezdy je divadelný herec a autor hier. Foto – archív Františka Baloga

Projekt Roma Spirit sa snaží zlepšovať situáciu Rómov v krajine a verejne oceňovať aktivity, ktoré podporujú ich integráciu alebo pomáhajú riešiť problémy rómskej komunity.

Medzi tohtoročnými laureátmi je aj košický herec František Balog. Uspel v kategórii Kultúra ako autor a protagonista monodrámy Róm z perinky alebo Enter the Majority.

S nadhľadom v nej opisuje vlastnú cestu z detského domova v Šarišských Michaľanoch cez košické konzervatórium na Vysokú školu múzických umení v Bratislave, kde v roku 2009 vyštudoval muzikálové herectvo. Od roku 2010 má angažmán v košickom Štátnom divadle. Ako jediný Róm v štátnych divadlách na Slovensku.

Už ako chlapec sa stal ústrednou postavou známeho speváckeho súboru Sloníčatá. Riaditeľka detského domova Eva Džodlová dozerala na to, aby nepremrhal svoj talent, za čo jej je dnes 40-ročný herec nesmierne vďačný.

František Balog medzičasom spoluzakladal dve súkromné divadlá, v ktorých je riaditeľom – Divadlo Actor a Teatro Párnokalo. Ocenená monodráma Róm z perinky je v repertoári Divadla Actor.

Tá ocenená monodráma je vlastne váš osobný príbeh?

V podstate áno. Je to môj príbeh od detstva až po súčasnosť. Ale je značne zúžený, pretože do jednej hodiny som nemohol vtesnať celý svoj život. To by trvalo možno aj päť-šesť hodín.

Založili ste aj divadlo Teatro Párnokalo. Nie je vyložene rómske, aj keď má rómsky názov. S akým zámerom?

V preklade to znamená bielo-čierne divadlo. Naším zámerom je zbližovať majoritu a minoritu. Spolupracujeme s hercami rómskymi aj nerómskymi, chceme pripravovať projekty pre deti zo sociálne slabších pomerov. Divadlo sa zameriava na vzdelávanie rómskej mládeže na umeleckom poli. Cez umeleckú dráhu je pre nich integrácia najschodnejšia. Mnohí majú vlohy na tanec, spev a divadlo. Chceme ich inšpirovať, motivovať a potom aj pomôcť s výberom školy a ďalej s nimi spolupracovať, ak v nich objavíme talent a chuť pracovať na sebe.

Zatiaľ máme za sebou prvý projekt. Trval mesiac a pol, popri workshopoch sme tvorili hravú inscenáciu z ich prostredia. Bolo tam asi 15 detí od osem do sedemnásť rokov, všetci z košického Luníka IX. Spolupracujeme s neziskovkou ETP Slovensko, ktorá na rómskom sídlisku už niekoľko rokov pôsobí. Pomohli nám vybrať talentované deti a mládež.

Veľmi ich to zaujalo. V apríli budeme pokračovať, vytvoríme novú inscenáciu, s ktorou sa zúčastnia na júnovom medzinárodnom rómskom divadelnom festivale v Košiciach Roma Heroes, ktorý organizuje naše Divadlo Actor. Bude to už druhý ročník.

František Balog počas nakrúcania televízneho filmu Jozef Mak. Foto – TASR

V Košiciach dlhé roky funguje rómske divadlo Romathan. Spolupracujete?

Keď sme tento rok v júni organizovali prvý ročník Roma Heroes, posielali sme ponuku aj Romathanu, aby sa prišli pozrieť a možno aj vytvoriť spoluprácu. Ale nejavili záujem, nereagovali na pozvanie.

Asi pred dvadsiatimi rokmi, ešte keď som bol študentom na košickom rómskom konzervatóriu (dnes je to Konzervatórium Jozefa Adamoviča – pozn. red.), hral som v ich muzikáli Cigáni idú do neba. Bol to veľmi príjemný zážitok. S muzikálom sme sa zúčastnili aj na poľskom festivale. Napriek tomu som už potom nikdy v Romathane neúčinkoval.

Vaša monodráma sa volá Róm z perinky alebo Enter the Majority. Čo bráni tomu, aby bolo viac takých úspešných rómskych príbehov „vstupu do majority“?   

Sú také príbehy, ale sú veľmi zriedkavé. Zhodou okolností aj môj kamarát Ladislav Bubnár je dobrým príkladom, spolu sme vyrastali v detskom domove v Šarišských Michaľanoch a spolu sme spievali v súbore Sloníčatá. Dokázal sa presadiť v Prahe, kde mu na krst klipu prišli aj Karel Gott či Lucie Bílá, a najmä v Moskve, tam uspel v súťaži Hlas Ruska a potom zažiaril ako spevácka hviezda. Podľa mňa predsudky majority bránia tomu, aby bolo viac takých úspešných príbehov. Keď vidia Róma, je tam hneď istá nedôvera.

Aj sám ste to zažívali?

Napríklad hneď v prvom ročníku na VŠMU. Keď som v niečom nebol dôsledný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Košice

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie