Denník N

Petková z Nadácie Zastavme korupciu: Žilinkova komunikácia vyzerá, akoby už kampaňoval (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rozhodnutia generálnej prokuratúry slúžia ako argumenty Smeru, ktorý verejne kritizuje stíhanie svojich nominantov. Dáva im priestor, aby tvrdili, že tieto konania sú účelové a stíhaní sú vlastne nevinní, myslí si riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pred týždňom pribudlo na generálnej prokuratúre ďalšie rozhodnutie, ktorým prvý námestník Jozef Kandera zrušil obvinenie v mediálne sledovanej kauze. Tentoraz sa týkalo kauzy Súmrak – teda expremiéra Roberta Fica, bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ale aj Tibora Gašpara a Norberta Bödöra.

Bolo to jedno z uznesení, ktoré šéfku Nadácie Zastavme korupciu Zuzanu Petkovú podľa jej vlastných slov už ani neprekvapilo.

V rozhovore s ňou sa dočítate aj to:

  • prečo sú argumenty o zrušení obvinenia Fica nepresvedčivé;
  • prečo treba zmeniť paragraf 363;
  • prečo majú rozhodnutia u Žilinku politický kontext;
  • či bude generálny prokurátor kandidovať za prezidenta.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka pred týždňom informoval o zrušení obvinenia Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, Tibora Gašpara aj Norberta Bödöra v kauze Súmrak. Využil na to sporný paragraf 363. Prekvapilo vás to? 

Neprekvapilo. Po tom, ako zrušil obvinenie pánom Pčolinskému, Kažimírovi a ďalším, som to očakávala. Prekvapilo ma načasovanie.

Prečo? 

Pretože 24 hodín pred tlačovou besedou sme sa na generálnej prokuratúre informovali, v akom štádiu je toto rozhodovanie. Zdalo sa nám, že tam už sú prieťahy v konaní, pretože Robert Fico a Robert Kaliňák už v lete avizovali, že si podali sťažnosti. Myslím si, že generálna prokuratúra si v interných predpisoch dáva na rozhodnutie lehotu jeden mesiac, a preto sa nám zdalo, že ten čas sa naťahuje.

Generálna prokuratúra nám oznámila, že spis stále študujú a rozhodnutie ešte len príde. Preto sme boli prekvapení, že deň nato, práve po správe o stave republiky, v ktorej prezidentka Zuzana Čaputová kritizovala využívanie paragrafu 363, prišli s týmto oznámením.

Video: Petková zo Zastavme korupciu: Žilinkova komunikácia vyzerá, ako keby už kampaňoval
(autorky: Eva Štefanková, Veronika Prušová)

A nebolo to len v čase po správe o stave republiky, ale aj deň po tom, ako médiá informovali, že vyšetrovanie kauzy Súmrak je na konci, pretože obvinení dostali lehoty na preštudovanie si spisu. Čo hovoríte na toto načasovanie? Nestalo sa prvý raz, že generálna prokuratúra zrušila obvinenie na sklonku vyšetrovania.

Ako keby generálna prokuratúra vyčkávala na samotný koniec, keď je už dokazovanie na konci. Naozaj to vyzerá tak, akoby špeciálnej prokuratúre a vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) chcela čím viac sťažiť ich prácu a znemožniť podanie obžaloby. Skutočne to bolo tak, že tesne predtým, tuším od vášho denníka, prišla informácia, že vyšetrovanie je na konci a celý prípad je už pred podaním obžaloby. Toto rozhodnutie teda opäť prišlo v poslednej chvíli.

Neboli sme to my, ale konkurenčný portál Aktuality.sk. Fico aj Kaliňák boli obvinení zo založenia zločineckej skupiny, z vyzradenia daňového tajomstva a aj zo zneužitia moci. Ako ste si vysvetľovali toto obvinenie?

Ich uznesenie o obvinení som si prečítala ako neprávnik a pochopila som ho celkom jasne. Fico a Kaliňák si podľa vyšetrovateľa vybudovali v štáte vlastnú štruktúru, cez ktorú nekonali vo verejnom záujme, ale plnili záujmy oligarchov a zneužívali inštitúcie ako políciu či finančnú správu vo svoj prospech a na boj proti politickým oponentom.

Konkrétne išlo o to, že využili informácie z finančnej správy, aby na tlačovej besede vystúpili proti Igorovi Matovičovi aj exprezidentovi Andrejovi Kiskovi. Použili informácie z daňových kontrol voči ich firmám. To bol základ tohto obvinenia. Ako svedkovia boli spomenutí bývalý šéf finančnej správy František Imrecze, jeho niekdajší sekčný šéf Daniel Čech aj mafián Tomáš Rajecký. On svedčil, že Bödör ho inštruoval, ako má vytvoriť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie