Denník N

Podobne zle sa chránil aj Lindros. Slafkovský na NHL stačí herne, ale obavou začína byť jeho zdravie

Slafkovský v zápase proti Vancouveru. Foto - TASR/AP
Slafkovský v zápase proti Vancouveru. Foto – TASR/AP

Už štvrtý raz si nedal pozor a súper doňho nebezpečne narazil pri mantineli.

Prípad Jakuba Voráčka tento týždeň pripomenul, že hokej v NHL môže byť nebezpečný. Skvelý český hokejista má len 33 rokov, no tak skoro si nezahrá a dokonca je možné, že svoj posledný zápas v NHL už má za sebou.

Dôvodom sú otrasy mozgu, ktoré počas kariéry utrpel viackrát, naposledy na začiatku sezóny. Symptómy pretrvávajú doteraz.

Voráček zatiaľ kariéru neukončil, no generálny manažér Columbusu Jarmo Kekäläinen pripustil, že je to reálna možnosť. „Oveľa viac sa však obávam o to, aby mal normálny život. Má predsa mladú rodinu. Toto sa stalo mnohým hráčom, jeden pre nás naďalej pracuje a svoj dres má vyvesený pod strechou arény,“ odkazoval Kekäläinen na bývalého skvelého strelca Ricka Nasha.

Ten pre otrasy mozgu ukončil kariéru ako 34-ročný. „Mohol som s tým ešte ďalej bojovať, ale rozhodol som sa vtedy, že rodina je dôležitejšia ako hokej. Šport mi doprial výnimočný život, ale aký by to malo zmysel, keby som potom nemohol normálne žiť? Spätne viem, že som urobil správne rozhodnutie,“ povedal Nash pre The Athletic.

Juraj Slafkovský má len osemnásť rokov a celú kariéru pred sebou. Stále viac dokazuje, že na NHL stačí herne, no obavou začína byť jeho zdravie. Po informáciách o Voráčkovi sa obzvlášť ťažko pozeralo na tvrdý hit, ktorý dostal v nočnom zápase od Luka Schenna z Vancouvru.

Problémom je, že Slafkovskému sa podobná situácia za krátky čas od príchodu do NHL stala pri mantineli už štvrtý raz. Vo všetkých prípadoch sa situáciám dalo vyhnúť a doplatil pri nich na nedostatok skúseností.

Zatiaľ sa mu nič vážne nestalo. „Musí sa naučiť chrániť, pretože takto sa dlho nedokáže vyhýbať najhoršiemu,“ hovorí novinár Francois Gagnon z RDS.

Aby nedopadol ako Lindros

Slafkovského prirovnávajú okrem iných hráčov aj k Ericovi Lindrosovi. Aj on bol draftovou jednotkou, aj on bol už v mladom veku nezvykle urastený, no zároveň mal šikovné ruky. Bol ešte väčší talent ako Slafkovský a v 765 zápasoch nazbieral 865 bodov. Zápasov aj bodov však mohlo byť ešte viac, nebyť ôsmich otrasov mozgu.

„Lindros bol ešte urastenejší ako Slafkovský, no chránil sa veľmi zle,“ porovnáva Gagnon.

NHL sa zmenila a nie je taká tvrdá ako v 90. rokoch, no aj teraz sa vám ľahko môže niečo stať, ak si nedávate dostatočný pozor. Ak chce mať Slafkovský dlhú kariéru, musí sa poučiť zo štyroch situácií, ktoré si ukážeme.

Prvú výstrahu Slafkovský dostal od

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie