Denník N

Dekan Burda háji Žilinku a haní sudcov ako ustrašencov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vzdelanie nie je záruka ničoho. Ukázalo sa to v histórii, ukazuje sa to aj dnes.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je právnik

Béla Tuka bol právnik. A nie hocijaký. Študoval v Paríži, Budapešti a Berlíne. Napísal kvantum kníh. Bol profesorom právnej filozofie a medzinárodného práva, rektorom univerzity v Bratislave a hodnostárom jej právnickej fakulty. Ako vysoký potentát vojnového slovenského štátu rád hajloval a ešte radšej posielal ľudí na smrť. Knihy a školy mu boli na nič. Hnusne sa na ne vyšpinil. Skončil na popravisku. Český prezident Zeman by si iste neodpustil poznámku o vzdelanom hlupákovi.

Poučenie? Vzdelanie, autorstvo kníh či iný talent nemusí byť človeku na nič, ak u neho prevláda pýcha, neľudskosť alebo iný druh hlúposti.

Krátky právny exkurz – generálny prokurátor ako Ľudovít XIV.

Povestný § 363 Trestného poriadku robí z generálneho prokurátora Slovenskej republiky priam monarchu. Môže milostivo zbaviť obvinenia z trestného činu aj človeka, ktorý je stíhaný oprávnene, pod zámienkou, že bol porušený zákon (ako sa to už stalo, hoci súdy sa vyslovili v prospech stíhania). To má za následok prepustenie z väzby, ak tam obvinený je.

Výkon tejto prerogatívy nemožno napadnúť žiadnym opravným prostriedkom a nie je preskúmateľný súdom. Pôvodný úmysel zákonodarcu zabrániť alebo napraviť porušenie zákona sublimoval na atraktívny artikel možného politického alebo iného obchodu.

O čom rozhoduje generálny prokurátor sám, trebárs s odpustením aj v pyžame doma v obývačke (jeho fanúšikovia by ocenili foto na sociálnej sieti trebárs v statuse s nápisom „tvrdo pracujem aj v negližé“), o tom (vina a trest) po namáhavom oficiálnom dokazovaní súdy neraz rozhodujú vo viacerých stupňoch a vo viacčlenných senátoch s vopred určeným dňom konania v pojednávacej miestnosti. Až na výnimky proti ich rozhodnutiam možno podať opravný prostriedok. Proti „pyžamovému výnosu“ generálneho prokurátora to možné nie je.

Pán dekan v rozhlase – perly nad perly

Vo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Burda

Maroš Žilinka

Komentáre

Teraz najčítanejšie