Denník N

Wright bol výraznejší, Slafkovský mu raz vypichol puk. Ako vyzeral zápas, na ktorý sa čakalo od draftu

Shane Wright gratuluje Jurajovi Slafkovskému k postu draftovej jednotky. Foto - TASR/AP
Shane Wright gratuluje Jurajovi Slafkovskému k postu draftovej jednotky. Foto – TASR/AP

7. júl 2022. Generálny manažér Montrealu Kent Hughes hovorí po francúzsky, a potom povie anglickú vetu, ktorou zásadne zmení život dvom mladým mužom.

„From the Slovakian national team and TPS Turku Juraj Slafkovský.“

Prekvapený Juraj Slafkovský sa pozerá na otca, Shane Wright po chvíli váhania rýchlo tlieska.

Hughes práve urobil zo Slafkovského nečakanú draftovú jednotku. Hráča, na ktorého je niekoľkonásobne vyššia pozornosť ako na kohokoľvek iného z ročníka.

Zrazu mnohým nestačí, že Slafkovský v osemnástich zvláda hrať s mužmi v najlepšej lige sveta. Očakáva sa od neho, že bude hrať ako draftová jednotka.

Z Wrighta zas urobil hráča, ktorý niekoľko rokov mal byť draftovou jednotkou, no v poslednej chvíli ho prehliadli. Vyrovnať sa s tým je podobne ťažké ako ustáť tlak z pozície jednotky. Na sociálnych sieťach sa dodnes zdieľa Wrightov škaredý pohľad na zástupcov Montrealu počas draftového dňa.

7. december 2022. Prešlo päť mesiacov a Slafkovský s Wrightom stoja proti sebe prvý raz na ľade. Obaja sú ešte len na začiatku kariéry v NHL, no už majú za sebou viacero ťažkých momentov.

Wright mal problémy dostať sa do zostavy a klub ho nechal na tribúne trikrát za sebou, keď sa na neho prišli pozrieť starí rodičia. Slafkovský spravil hlúpy faul, ktorým zranil Matta Luffa, a sám dostal dvojzápasový dištanc. Súperi zas využívajú, že si ešte stále zvyká na užšie klzisko, a jeho občasnú nepozornosť využívajú na tvrdé zákroky pri mantineli.

Takýchto zápasov ešte odohrajú desiatky a pri každom z nich ich budú porovnávať, od Hughesovej vety sú spolu navždy spätí. Tento zápas bol však prvý, preto bola miera porovnávania v zámorí mimoriadne veľká. Až sa zdalo, že nehrá Seattle proti Montrealu, ale Slafkovský proti Wrightovi.

Dočítate sa:

  • ako vyzeral nočný zápas, ktorý Montreal vyhral v Seattli 4:2;
  • čo povedal Wright po góle proti tímu, ktorý ho na drafte prehliadol;
  • ako sa vyvíjajú kariéry Slafkovského a Wrighta od draftu;
  • aká je šanca, že sa predstavia na MS do 20 rokov.

Wright bol výraznejší

Slafkovský aj Wright nastúpili v treťom útoku a ich formácie na ľad nechodili naraz. K jednému vzájomnému súboju však počas zápasu predsa len došlo. V 38. minúte Wright zrýchlil pri mantineli a viezol puk zo stredného do útočného pásma. Slafkovský sa poriadne zahnal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie