Denník N

Máme tu azda najsilnejší filmový ľúbostný príbeh tohto roka, ale podľa niektorých je v ňom priveľa sexu

Milenec lady Chatterleyovej. Foto - Netflix
Milenec lady Chatterleyovej. Foto – Netflix

Kniha Milenec lady Chatterleyovej bola vyše 30 rokov zakázaná, teraz by niektorí najradšej scenzurovali aj jej najnovšie filmové spracovanie.

Film Milenec lady Chatterleyovej bol už pár dní po premiére na Netflixe druhým najsledovanejším medzi slovenskými používateľmi. Ľúbostný príbeh mladej vydatej aristokratky Connie a prostého hájnika Mellorsa sa teší vysokým hodnoteniam na renomovanej stránke Rotten Tomatoes (86 %), kde ho filmoví kritici označili za najlepšie filmové spracovanie románovej predlohy.

Na stránke Česko-slovenskej filmovej databázy sú však hodnotenia o dosť nižšie (71 %) a niektorí laickí recenzenti mu vyčítajú príliš explicitné sexuálne scény a feministické posolstvo.

V postate to isté – len trochu iným slovníkom – sa vyčítalo aj románu britského spisovateľa Davida Herberta Lawrencea, ktorý ho napísal v roku 1928.

Autor v ňom otvorene opísal sexuálny milenecký vzťah a použil pritom slovník, na ktorý si dovtedy v anglickej literatúre spútanej viktoriánskou prudériou nikto netrúfol. No ešte trúfalejšie bolo, že si dovolil zobraziť ženské sexuálne potešenie.

Hoci Lawrence napísal svoj román v angličtine, najprv vyšiel vo Florencii a o rok neskôr v Paríži. Po tom, čo ho v roku 1932 vydali v Anglicku, bol hneď súdne zakázaný, keďže ho klasifikovali ako nemravný a pornografický. Zákaz trval až do roku 1960.

V USA nepochodil o nič lepšie: prvýkrát vyšiel v roku 1959 a hneď sa stal predmetom súdneho sporu.

Nebudeme však porovnávať film s knihou. Nie sme na hodine literatúry, navyše tento román u nás rozhodne nepatrí medzi povinné čítanie. Pozrieme sa však na to, ako sa filmovému príbehu zasadenému približne do čias, keď sa narodili naše babky, darí riešiť otázky, ktoré aj dnes vyznievajú nanajvýš aktuálne.

Cítia potrebu spojenia, aby prežili

Connie je progresívna žena z Londýna, ktorá sa vydala za bohatého aristokrata Clifforda Chatterleyho a úprimne ho miluje. Jej manžel však krátko po svadbe vyráža na vojnu, odkiaľ sa vráti zmrzačený a pripútaný na vozík. Už nedokáže mať sex a je presvedčený, že ani jeho žena ho k životu nepotrebuje.

Connie by si pravdepodobne na žiaden milenecký vzťah nikdy netrúfla,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Vzťahy

Životy žien

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie