Denník N

Na čele OĽaNO sú blogerka Remišová a lekár Suchánek z kauzy CT, ďalej aj Budaj a Žarnay

Lekár Alan Suchánek je na kandidátke OĽaNO dvojka. Foto – TASR
Lekár Alan Suchánek je na kandidátke OĽaNO dvojka. Foto – TASR

Kandidátku pre voľby 2016 odovzdali len niekoľko desiatok minút pred skončením termínu. V prvej desiatke je viacero kresťanských aktivistov a ľudí, ktorí upozornili na korupciu.

Niekoľko desiatok známejších i lokálnych aktivistov na začiatku kandidátky, súčasní poslanci na jej konci, tak nakoniec vyzerá kandidátka OĽaNO. Vedie ju staromestská aktivistka a poslankyňa Veronika Remišová, ktorá upozorňovala na kauzu kompy na Dunaji. Za OĽaNO kandidovala už v eurovoľbách.

Dvojkou na listine je lekár Alan Suchánek, ktorý upozornil na predražený nákup piešťanského CT prístroja. Tretia je divadelná režisérka Viera Dubačová, ktorá sa venuje postihnutým deťom.

Neúspešná prezidentská kandidátka Helena Mezenská na kandidátke nakoniec bude ako číslo 143, keďže sa písomne rovnako ako ostatní kandidáti prihlásila k EÚ aj NATO, čo jej doteraz robilo problém. Naopak, už niekoľko dní je jasné, že sa v hnutí a aj na kandidátke skončil Štefan Kuffa, ktorý na dôchodkyňu po súkromnom spore podal trestné oznámenie pre útok na verejného činiteľa, teda seba. Nekandiduje ani ekologický aktivista Mikuláš Huba.

Budaj, Kravčík aj Žarnay

Novými kandidátmi OĽaNO sú aktivisti Michal Drotován, novinár Jozef Hübel, je na nej aj fotograf Anton Frič, či autor projektu protivodňových hrádzok Michal Kravčík.

Na listine OĽaNO-Nova je aj tribún Novembra 1989 Ján Budaj, ktorý je bratislavským mestským poslancom a v minulom volebnom období bol viceprimátorom. Kandiduje z 89. miesta.

V prvej desiatke sú Marek Krajčí, detský kardiológ z platformy Kresťania v meste, učiteľ Oto Žarnay, ktorého prepustili z košickej obchodnej akadémie, keď upozornil na zvláštne zmluvy školy, Soňa Gaborčáková, šéfka zariadenia sociálnych služieb gréckokatolíckej charity v Starej Ľubovni, riaditeľka zariadenia pre matky s deťmi v núdzi Anna Verešová z Aliancie za rodinu, ktorá organizovala referendum proti homosexuálom, Silvia Petruchová z Organizácie muskulárnych dystrofikov), Miroslav Sopko zo Slovenskej komory učiteľov a prvú desiatku uzatvára Ján Marosz, ktorý sa postavil korupcii v Žiline.

Nova od 14. miesta

Daniel Lipšic je na 14. mieste, za Novu v prvej pätnástke kandiduje ešte Gábor Grendel.

Na listine je aj afganský lekár z Rimavskej Soboty Obaidullah Mir, ktorý kandiduje z 34. miesta. O post poslanca sa z 57. priečky uchádza aj Peter Hochschorner, otec bratov Petra a Pavla Hochschornerovcov, známy z bratislavskej lokálnej politiky.

Poslanci Národnej rady za OĽaNO kandidujú z konca listiny. Najvyššie sa umiestnil Igor Hraško, ktorý obsadil 140. miesto. Štvorica zakladateľov hnutia OĽaNO je na posledných štyroch miestach: Igor Matovič tradične na 150. mieste, Erika Jurinová je 149., Jozef Viskupič 148. a Martin Fecko 147.

OĽaNO podalo kandidátku až po jedenástej večer – teda len pár desiatok minút pred ukončením termínu. O zozname v piatok rokoval poslanecký klub a v sobotu sa mal na túto tému definitívne zhovárať Matovič s Danielom Lipšicom. V nedeľu sa vraj ešte dokončovali niektoré „detaily“.

Hnutia OĽaNO a NOVA teda nepôjdu do volieb v koalícii.

Video: Bielu vranu tento rok udelili aj Alanovi Suchánkovi

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie