Denník N

Vývoj bojov (286. deň): Zahynula elitná posádka vrtuľníka Ka-52, Rusku sa míňajú stroje aj skúsení piloti

Jeden z najmodernejších ruských vrtuľníkov, KA-52, o ktorý útočníci prišli počas bojov o letisko Hostomeľ. Foto - TASR/AP
Jeden z najmodernejších ruských vrtuľníkov, KA-52, o ktorý útočníci prišli počas bojov o letisko Hostomeľ. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ruské letectvo je v kríze, míňajú sa lietadlá aj vycvičené posádky.
  • Bachmut stále zle, Kreminna bez zásadnej zmeny.
  • Ako sa zranil ukrajinský stíhací pilot Karaya a je vôbec taká prezývka po slávnom Nemcovi dobrý nápad?
  • Igor Strelkov sa vrátil z frontu. Neprináša z neho dobré správy. Rusom.
  • Niektorí ruskí úradníci naozaj veria, že Ukrajina zaútočí na ruský Belgorod. Ukazuje to, aký má Rusko problém s triezvym hodnotením udalostí.
  • Mapa dňa – Kreminna.
  • Videá dňa – nočné bombardovanie ruských pozícií pri Bachmute; trojuholník tank – dron – obrnené vozidlo.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 6. decembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Ruské letectvo je v kríze, míňajú sa lietadlá aj vycvičené posádky. V ruskom informačnom priestore trvajú dozvuky útokov na ruské letiská v hlbokom zázemí. Stále nie je známe, aké sú škody (podľa Ukrajincov sú zničené tri strategické bombardéry – nedá sa to overiť), ale aj keby žiadne neboli, ruská verejnosť je zaskočená samotným útokom.

Ako je možné, že dron nepozorovane preletí stovky kilometrov ďaleko a ešte aj spôsobí škody na základni strategického letectva, pýtajú sa niektoré novinové články, diskutéri, ale zjavne aj samotní piloti.

Známy je telegramový kanál Fighterbomber. Jeho autor sa označuje za ruského bojového pilota a všeobecne sa to považuje za fakt. Má 260-tisíc sledovateľov a aj on sa pozastavil nad tým, ako mohol nepriateľský dron beztrestne zaletieť tak ďaleko.

Rovnaký zdroj ešte v nedeľu zverejnil krátky komentár pravdepodobne k udalosti, ktorej sa venovala pondelková časť Vývoja bojov. Ide o tento zostrel útočného vrtuľníka Ka-52:

Tento zostrel vypovedá o problémoch ruského letectva viac ako len to, že ide o 28. stratený vrtuľník tohto typu. Došlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie