Denník N

Riaditeľ najväčšej nemocnice Mayer: Sestry prijali stabilizačný príspevok negatívne

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Neviem, čo nás čaká, ale nesmie na to doplatiť pacient, hovorí riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave Alexander Mayer. Predpokladá, že začiatkom roka začne personál odchádzať do Borov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave Alexander Mayer dnes nevie, ako bude nemocnica vyzerať o pol roka. Vtedy už má takmer naplno fungovať nová nemocnica Penty na Boroch a on očakáva, že odliv sestier a lekárov príde začiatkom roka.

V rozhovore hovorí:

  • prečo sestry prijali návrh stabilizačného príspevku negatívne,
  • ako vníma požiadavku v memorande s lekármi, že by mal ísť do väzenia, ak nezabezpečí dostatok personálu,
  • ale aj to, či naozaj operujú len do 13. hodiny, ako hovorí minister financií Igor Matovič.

Ako veľmi vám odľahlo, keď sa vláda dohodla s lekárskym odborovým združením a lekári stiahli výpovede?

Odľahlo nám. Situácia bola veľmi napätá. Najmä preto, že hrozilo, že lekári neprídu do nemocnice, a to ovplyvní, ako bude fungovať. Odľahlo nám, aj keď napätie ostalo. A počas decembra musíme doriešiť situáciu. Budeme podpisovať dodatky a procesovať vyrokované veci, ktoré sú momentálne na stole.

U vás podala výpoveď tretina lekárov, čo by výrazne ohrozovalo zdravotnú starostlivosť. Nakoniec ju stiahli všetci okrem šiestich. Ovplyvnilo to starostlivosť alebo sa dokážete bez nich zaobísť?

Bez tých šiestich lekárov sa dokážeme zaobísť. Poskytujeme plnohodnotnú starostlivosť ako pred výpoveďami.

Video: Riaditeľ UNB Mayer: Neviem, ako bude vyzerať naša nemocnica, keď začnú fungovať Bory
(autorky: Eva Štefanková, Veronika Folentová)

Predtým, ako sa vláda dohodla s lekárskymi odbormi, ste ohlásili, že rušíte plánované operácie. Vedeli ste ich urobiť v pôvodnom termíne?

Rokovania boli na poslednú chvíľu, keď je možné odvolať pacienta, ktorý sa chystá na operáciu. Čakali sme do posledného momentu, keď sme vyhodnotili, že to už musíme zverejniť, aj keď sú to veľmi nepríjemné a negatívne témy. U pacientov môžu vyvolávať strach. Komunikovali sme pacientom, ktorí v tom termíne mali mať zákrok, že ak nedôjde k výpovediam, budeme ich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Platy

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie