Denník N

Nočný výjav s bleskom

Weegee. Wikipedia - Weegee-International Center of Photography
Weegee. Wikipedia – Weegee-International Center of Photography

Keď sa nad krajinou sťahujú čierne mraky, nastáva triedenie ľudí.

Autor je režisér

Tento rok vyzerá ako konkurz na postavu v pripravovanom filme. Zíde sa množstvo ľudí, obhrýzajú si nechty, porovnávajú sa, kým sa vo dverách nezjaví ten pravý/tá pravá. Kto sú tí praví?

Keď sa nad krajinou sťahujú čierne mraky, nastáva triedenie ľudí. V tridsiatych rokoch minulého storočia začali z Nemecka odchádzať prezieravejší – napríklad Thomas Mann – a Praha sa stala prvým emigrantským centrom nemeckej, predovšetkým spisovateľskej obce.

Nestalo sa tak po prvý raz. Praha prijala aj ruskú bielu porevolučnú emigráciu, napríklad spisovateľa Arkadija Averčenka. Ak Praha, a predovšetkým jej spisovateľská obec, dvakrát otvorila emigrantom náruč, provinčná Bratislava na takúto úlohu nebola pripravená. Žila si svojimi problémami a názorové spektrum od proletárskych spisovateľov po katolícku modernu sa len pokúšalo konštituovať. Za hranice dovidel len málokto.

V Prahe podporoval Vladislav Vančura nemeckých emigrantov, pracoval pre Ligu pre ľudské práva, v pražskej Lucerne organizoval manifestáciu solidarity s republikánskym Španielskom, písal a rečnil plamenné výzvy (dokonca aj v Bratislave) a v ankete nazvanej S kým idú majstri kultúry jasne formuloval podobu antidemokratických režimov. Národnosocialistický režim po okupácii odčítal jeho úlohu v protektoráte a popravil ho. Bolo to práve pred osemdesiatimi rokmi.

Hoci sa vtedy Vančura už dávno rozišiel s Gottwaldovou komunistickou stranou, dnes sú jeho postoje pomýlene identifikované s tým, čo už (azda väčšina) nechce. Vančurovo dielo a postoje upadajú do zabudnutia, nebyť resuscitácie jeho nežného príbehu v Menzlovom filme Rozmarné léto („Tenhle způsob léta zdá sa mi poněkud nešťastný“), zabudlo by sa naňho úplne.

A u nás? Paleta postojov od bohémskej motorkárskej jazdy františkánskeho básnika Dilonga, budúceho Tisovho liblinga, v tandeme s budúcim držiteľom Nobelovej ceny a chartistom Seifertom, zo spisovateľského stretnutia na omšu (skoro zrazili pri Váhu lekára, ktorý ma priviedol na svet), po prikrčenia, neskôr mlčania v slovenskom sneme až po servilnosti všetkých podôb.

Rok 2022. Niekedy je čas na plamenné výzvy, dnes skôr na praktický nápad s metaforickým posolstvom. O tom je výzva divadelného režiséra a skvelého človeka Břetislava Rychlíka s jeho priateľmi. Inšpirovali ich nemocnice bez svetla a odvaha lekárov. SVETLO A TEPLO PRE UKRAJINU – čelovky a variče. Viem, o čom to je. Raz som vysoko v horách alžírskeho Ahaggaru vo svetle čelovky ja – nelekár odstraňoval hnis z oka zranenému Tuarégovi. Operovať s čelovkou na hlave je odvaha – ale vždy lepšie ako čakať v tme a neoperovať. Niečo ako remake záberov fotografa nočného násila v N. Y. so pseudonymom Weegee, narodeného vo vtedy ešte cisárskej Haliči.

P. S. https://www.darujme.cz/projekt/1207229

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie