Denník N

Čo sa dá vyčítať z kandidátok: Mezenská je v hre, koho si kúpil Kaník, extrémisti idú rozdelení

Lídri Robert Fico, Béla Bugár a Radoslav Procházka a prekvapenia: Ľudovít Kaník vedie vlastnú kandidátku, Ján Budaj ide s OĽaNO a Katarína Macháčková je v Sieti druhá hneď za predsedom. Foto N - Tomáš Benedikovič a TASR
Lídri Robert Fico, Béla Bugár a Radoslav Procházka a prekvapenia: Ľudovít Kaník vedie vlastnú kandidátku, Ján Budaj ide s OĽaNO a Katarína Macháčková je v Sieti druhá hneď za predsedom. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Prinášame vám prvé postrehy z kandidátok, s ktorými idú politické strany do budúcoročných parlamentných volieb.

Do včerajšej polnoci museli strany predložiť svoje kandidátky pre voľby, ktoré sa uskutočnia v sobotu 5. marca. Tu je prehľad zaujímavostí, ktoré sa na nich objavili.

Koľko strán bude kandidovať?

Kandiduje 22 strán a jedna koalícia, čo je o tri kandidátky menej ako v roku 2012, ale viac ako v roku 2010. Vtedy išlo do volieb len 18 strán.

Kto v parlamente končí?

Nekandiduje už expremiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ), exminister financií a hospodárstva Ivan Mikloš (SDKÚ), poslankyňa Magda Vášáryová (SDKÚ), poslanec a ekológ Mikuláš Huba (OĽaNO), exminister školstva Martin Fronc (KDH), dlhoročná poslankyňa Monika Gibalová. Z 81 poslancov Smeru to už nevyskúša desať – z tých známejších Pavol Paška, Renáta Zmajkovičová, Mojmír Mamojka a Anton Martvoň.

Ide do volieb koaličné spojenectvo?  

Koaličný model, ktorý pri spojení dvoch strán predpokladá sedempercentný zisk vo voľbách, na Slovensku politici nevyužívajú. Do volieb ide v koalícii len spojenectvo dvoch strán z krajnej pravice pod názvom Spoločne za Slovensko. O dohodu na poslednú chvíľu sa pokúsil SKOK! Juraja Miškova s SaS Richarda Sulíka. Veľa porozumenia však v  strane, ktorú Miškov krátko po posledných voľbách opustil aj s ďalšími troma poslancami, nenašiel.

„Na 95 percent sa zhodujeme ideovo aj programovo,“ vysvetľoval Miškov, prečo sa prihovoril exkolegom. „Dva roky na nás kydali a teraz prišli, akoby sa nechumelilo,“ opísal na Facebooku vzťahy medzi liberálmi Ľubomír Galko z SaS. Z koalície nič nie je. Koalíciu pôvodne ohlasovali strany OĽaNO a Nova, no po slabších výsledkoch v posledných prieskumoch, v ktorých nedosiahli ani sedem percent, si vybrali iný model spolupráce. Daniel Lipšic a jeho spolustraníci kandidujú od štrnásteho miesta nižšie na kandidátke OĽaNO, čo znamená, že na vstup do Národnej rady im stačí päť percent.

Kto hosťuje na kandidátkach iných strán?

Niektoré strany už tradične nejdú do volieb samostatne, ale na kandidátke iných strán. Občianska konzervatívna strana (OKS) sa dohodla so Slobodou a Solidaritou (SaS). Na dvadsiatom mieste je ich predseda Ondrej Dostál, na tridsiatom Ivah Kuhn. U kresťanských demokratov hosťuje na sedemdesiatom mieste Alojz Hlina, ktorý je predsedom strany Občania SR, po ňom nasledujú ešte traja kandidáti neveľmi známej strany. Ján Budaj zo strany Zmena zdola to skúša u OĽaNO na 89. mieste; z tejto strany je tam aj bratislavský lokálny politik Peter Hochschorner, otec slávnych vodákov.

Budú medzi kandidátmi aj ľudia z Novembra 1989?

Na kandidátku OĽaNO sa dostal aj Ján Budaj, ktorý má číslo 89. Z lídrov Novembra kandiduje aj Peter Tatár za Most-Híd.

Kto kandiduje za Sieť?

Sieť nakoniec nepriniesla žiadne nové veľké známe meno, jadro jej kandidátky tvoria ľudia z regiónov. Najviac je manažérov, až sedemnásti sú starostovia. Za stranu chce ísť do parlamentu aj aktivista Ľuboš Kürthy zo združenia Kremnica nad zlato.

Uvidíme ešte v parlamente Helenu Mezenskú?

Poslankyňa Helena Mezenská sa nakoniec dostala na kandidátku OĽaNO. Má miesto v poslednej desiatke po tom, ako sa musela spolu s ostatnými kandidátmi písomne zaviazať, že nebude vystupovať proti EÚ a NATO.

Mezenská popoludní na svojom Facebooku napísala, že klub túto podmienku doplnil o „právo kandidáta slobodne sa vyjadrovať v prípade preukázateľného porušovania záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv“. Bez tohto doplnenia by vraj kandidovať nešla.

Kde je HZDS?

Do volieb nepôjde HZDS, ktoré sa snažil vzkriesiť bývalý pivovarník a prívrženec Vladimíra Mečiara Pavel Čupka. Strana si síce kandidátku podala, odmietla však zaplatiť kauciu 17-tisíc eur, takže do volieb nepôjde. HZDS už je dávno bez Mečiara, odišiel v roku 2013.

Čo je s pozostalými po HZDS a SNS?

Anna Belousovová spolu s ďalšími bývalými členmi SNS a HZDS ohlásila projekt Národnej koalície, ktorú tvorila jej strana Národ a spravodlivosť, Strana demokratického Slovenska Sergeja Kozlíka a Strana moderného Slovenska Milana Urbániho. Nakoniec bude o voličské hlasy bojovať len Urbániho SMS. Ján Slota po odchode z SNS už šťastie ani nepokúša a nekandiduje za žiadnu stranu.

Koho si kúpil Kaník?

Na poslednú chvíľu ohlásil záujem uchádzať sa o voličské hlasy Ľudovít Kaník (doteraz člen SDKÚ-DS). Na Facebooku ohlásil, že jeho strana sa bude volať Demokratická skupina – SDKÚ.

Aby však skutočne mohol kandidovať, musel prevziať nejakú existujúcu politickú stranu, pretože vyzbierať zákonných 10-tisíc podpisov by nestihol. Malo by ísť o malú bezvýznamnú stranu Prosperita Slovenska, ktorá bola zaregistrovaná v roku 2005.

Zúčastnila sa volieb hneď nasledujúci rok, no získala len 0,14 percenta. Na jej čele stál dolnokubínsky podnikateľ František Alexander Zvrškovec.

Ako sa rozdelila krajná pravica?

Do volieb ide viacero krajne pravicových strán, najznámejšou bude Ľudová strana – Naše Slovensko Mariana Kotlebu. Protiimigrantské hlasy bude zbierať aj Priama demokracia, na kandidátke strany Sme rodina Borisa Kollára sa zase objaví Oskar Dobrovodský, známy sporom s rómskymi susedmi v Malackách.

Ten mal pôvodne blízko k strane Cesta, ktorú mal do volieb viesť Kotlebov bývalý hovorca Vladimír Gürtler, a objaviť sa na nej mal aj neonacista Marián Magát. V koalícii Spoločne za Slovensko sa zase objaví Slovenská ľudová strana, za ktorú kandidoval Kotleba a členovia Slovenskej pospolitosti v roku 2006.

O hlasy zabojuje aj Odvaha – veľká národná a proruská koalícia.

Kandiduje niekto z Aliancie za rodinu?

Áno, jedna z troch hovorcov aliancie Anna Verešová sa objavila na kandidátke OĽaNO. KDH zase na svoju kandidátku nominovalo jedného z organizátorov Pochodu za život Mareka Michalčíka.

Ide do volieb SEN?

Hnutie SEN Eduarda Chmelára napokon vo volebných miestnostiach nenájdete. Ministerstvo vnútra odmietlo zaregistrovať stranu pre nedostatočný počet platných podpisov a Chmelár oznámil, že inú stranu pre to kupovať nemieni.

Koho všetkého prizvalo OĽaNO?

Okrem blogerky Veroniky Remišovej či lekára Alana Suchánka to je aj meteorológ Peter Jurčovič, ktorý moderuje predpovede počasia v televízii Joj.

Je v SDKÚ niekto zaujímavý?

Strana Pavla Freša, z ktorej odišli v podstate všetky známe tváre, prilákala na svoju kandidátku psychiatričku Renátu Papšovú, ktorá v roku 2012 povedala, že za smrťou sudcu Juraja Majchráka bola perzekúcia zo strany Štefana Harabina. Neskôr sa za tento výrok rozhodla Harabinovi ospravedlniť, bývalý šéf Najvyššieho súdu ju totiž zažaloval o 100-tisíc eur. Na päťdesiatom mieste je Marta Černá, ktorá sa roky profiluje ako ombudsmanka spotrebiteľov; v bratislavskej politike je momentálne členkou poslaneckého klubu, ktorému šéfuje Martin Borguľa zo Smeru a väčšina jeho členov patrí k tejto strane.

Kedy budú vlastne voľby?

V sobotu 5. marca 2016. Voliť bude môcť viac ako 4,4 milióna občanov. Oficiálna volebná kampaň sa začala 12. novembra. Politické subjekty môžu na ňu minúť najviac tri milióny eur a musia mať transparentný účet.

Kampaň sa končí volebným moratóriom, 48 hodín pred dňom konania volieb, čiže 3. marca 2016. Dva týždne pred voľbami je zakázané zverejňovať volebné prieskumy, to znamená od 20. februára 2016.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie