Denník N

Nikto v Katare nestrieľa horšie. Ronaldo to nezvláda a stáva sa terčom vtipov

Cristiano Ronaldo začal zápas proti Švajčiarsku iba na lavičke. Foto - TASR/AP
Cristiano Ronaldo začal zápas proti Švajčiarsku iba na lavičke. Foto – TASR/AP

Futbalová ikona sa ocitla v putách vlastnej dokonalosti.

Za bežných okolností je novinársky postup pred začiatkom futbalového zápasu pomerne samozrejmý. Ako fotograf sa postavíte na vyhradené miesto pri trávniku, odkiaľ máte dobrý výhľad na rozostavených hráčov, ktorí čakajú na prvé tóny štátnej hymny.

Chcete si odfotiť celý tím spoločne, ale aj kapitána, nováčika v mužstve či trénera, ktorý už nervózne postáva za postrannou čiarou.

Lenže utorkový súboj Portugalska so Švajčiarskom nebol typickým osemfinálovým zápasom šampionátu.

Tlačenica medzi fotografmi, ktorí počas hymny namierili svoje objektívy smerom k portugalskej lavičke, dala jasne najavo, kde sa nachádza príbeh večera.

Ronaldo bol znova centrom pozornosti, hoci zápas začínal na lavičke. Na Eure alebo MS nastúpil ako náhradník naposledy v roku 2006.

Portugalčan počas hymny stál a spieval, potom sa ležérne posadil na sedadlo s roztiahnutými nohami a založenými rukami. Už nesvieti magické CR7 na trávniku, ale iba rozlišovací dres, do ktorého sa navliekol frustrovaný útočník.

„Vyvolalo to veľké sklamanie medzi tisíckami priaznivcov, ktorí nosili jeho meno na dresoch a kričali ‚siiiuuuuuu‘, keď kráčali zo stanice metra smerom k štadiónu na zápas so Švajčiarskom,“ vysvetľujú Laura Williamsonová a Charlotte Harpurová, reportérky The Athletic, ktoré sledujú turnaj priamo v Katare.

Do hry prišiel Ronaldo až v 74. minúte, keď v útoku nahradil Goncala Ramosa, 21-ročného autora hetriku.

Dominantné víťazstvo 6:1 ho určite potešilo, ale výborný výkon Ramosa pre neho nebol dobrou správou pred štvrťfinálovým zápasom s Marokom, ktoré Portugalci vyzvú v sobotu o 16.00.

Na MS v Katare dal Ronaldo iba jeden gól z penalty. Ale čo je horšie: Portugalsko odohralo svoj najlepší zápas na turnaji bez neho, a nie je to náhoda. Aj v anglickej Premier League prevláda názor, že sa nehodil do systému Manchestru United, a preto nepatril do základnej zostavy. Po vzájomnej dohode s klubom sa stal v novembri voľným hráčom.

Navyše už niekoľko týždňov je terčom kritiky a internetových vtipov, ktoré ho škatuľkujú do pozície samoľúbeho egocentrika, čo 37-ročnému futbalistovi bez klubu nepomáha.

Trpí jeho ego a hrdosť

Rapídny nárast vtipov a kritických reakcií prišiel po rozhovore Ronalda s Piersom Morganom.

Video sa stalo hitom internetu, na Youtube má vyše dva a pol milióna videní a portugalská hviezda v ňom kritizuje pomery v Manchestri United a manažéra Erika ten Haga. Niektorých v rozhovore nazýva „potkanmi“ a „klamármi“, ale svoj vlastný pád už nedokáže zastaviť.

„Čas dobieha nás všetkých a teraz dobieha aj Ronalda, pretože v (portugalskom) tíme je nový chlapec a jeho meno je Gonçalo Ramos,“ povedal reportér Sky Sports Kaveh Solhekol.

Ale ani výkony na ihrisku nie sú všetko. Kým počas celej kariéry sa mu všetko prispôsobovalo, teraz stúpa počet prípadov, keď sa Ronaldo chová urazene a sebecky.

Pre časť fanúšikov tak zostáva iba smutný pohľad na starnúcu hviezdu, ktorá v minulosti na ihrisku dominovala ako máloktorý futbalista.

Varovných signálov je už príliš veľa, no jeden z nich zanechal v očiach verejnosti veľmi nepríjemný pocit. Bol ním

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie