Denník N

Vojnový rok, ktorý rozbíja Putinove klamstvá

Putin si nasadzuje ochranné okuliare na stretnutí s mobilizovanými ruskými vojakmi. Foto - TASR/AP
Putin si nasadzuje ochranné okuliare na stretnutí s mobilizovanými ruskými vojakmi. Foto – TASR/AP

V tejto chvíli je ťažké predstaviť si bárs aj vymyslenú a ideologicky zafarbenú súvahu, podľa ktorej by invázia na Ukrajinu vyzerala ako plus pre Rusko.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Keďže sa rok 2022, nepochybne najhorší rok pre Rusko v tomto storočí a pravdepodobne najhorší od vlády Josifa Stalina, chýli ku koncu, mnohí budú tvrdiť, že Vladimir Putin najvýznamnejším rozhodnutím svojho života – spustením rozsiahlej invázie na Ukrajinu – nedosiahol nič. Napriek tomu tých takmer desať mesiacov po tom, čo sa toto katastrofálne dobrodružstvo začalo, začína slúžiť Rusku ako krajine – nie jej režimu – ako užitočná lekcia: pomaly, ale isto ničí ilúzie, na ktorých bola postavená Putinova diktatúra.

Bez ohľadu na opakované vyhlásenia o opaku zo strany Putina a jeho okruhu je konvenčná bilancia ziskov a strát sotva v prospech Ruska. Začiatkom septembra, tesne po tom, čo Rusko utrpelo najväčšiu porážku kampane, keď bolo nútené ustúpiť z Charkivskej oblasti, Putin nástojil: „Nič sme nestratili a nič nestratíme. Z pohľadu ziskov môžem povedať, že najväčším ziskom je posilnenie suverenity nášho národa.“ To je príliš veľkorysé hodnotenie, nech sa naň pozeráme z akéhokoľvek uhla, dokonca aj takého, ktorý cynicky ignoruje desaťtisíce mŕtvych a taký stupeň devastácie a ľudského utrpenia, akého bola Európa od druhej svetovej vojny svedkom len zriedka.

Čo sa mňa týka, túto vojnu som cítil v kostiach každý deň, stále sa nedokážem vyrovnať so smrťou ľudí, ktorých som poznal, so strašnou bolesťou, s hrôzou, ktorú moja krajina spôsobila národu, ktorý je s Ruskom spätý užšie než ktorýkoľvek iný. Na základe tvrdej skúsenosti som sa však naučil, že ten typ chladnokrvného hodnotenia potrebného na zmapovanie priebehu vojny, nieto ešte na posúdenie jej konečného výsledku, necháva len malý priestor pre emócie. Pokus o ich vyhnanie má výhodu v tom, že mi umožňuje pokračovať v dýchaní napriek stále prítomnej hrči v mojej hrudi. Pokračujme teda týmto štýlom.

Príliš malý zisk

Čo je na strane ruských ziskov? Putinovi sa podarilo rozšíriť územie okupované Ruskom z približne 42-tisíc štvorcových kilometrov z roku 2014 na približne 87-tisíc štvorcových kilometrov, čiže 14 percent celkovej rozlohy Ukrajiny. Spustošený pás územia, ktoré Rusko získalo, predstavuje „pozemný most“ na už predtým okupovaný Krymský polostrov. Okupácia obnovila zásobovanie Krymu vodou, predtým prerušené Ukrajinou, a vytvorila alternatívnu zásobovaciu trasu k mostu cez Kerčský prieliv.

Z geopolitického hľadiska toto dobrodružstvo umožnilo ruskej vládnucej elite rozhodne sa obrátiť smerom ku globálnemu východu a juhu: Nájsť nových obchodných a politických partnerov už nie je len možnosť – je to nevyhnutnosť. Prekvitajúci vzťah s Iránom je sporným ziskom, no ani Putinove vojenské porážky neobrátili Čínu, Indiu a Brazíliu proti Rusku. Podráždenie ich lídrov voči Putinovi bolo občas zreteľné, no stále sú ochotní privrieť oči za jeho pokus o narušenie hegemónie USA. Len si vypočujte, ako novozvolený brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva obviňuje za ukrajinskú vojnu USA a ich spojencov v NATO.

Táto zhovievavosť pomohla ruskej ekonomike prežiť najhoršie západné sankcie v histórii. V prvej polovici roka dosiahol ruský prebytok bežného účtu rekordné maximum 146 miliárd dolárov, pretože vývoz energetických surovín za vysoké ceny pokračoval a dovoz klesol iba o 6,7 percenta. Nedávno schválený ruský rozpočet na nasledujúce tri roky predpokladá príjmy z ropy a plynu na predvojnovej úrovni napriek takmer úplnému zastaveniu vývozu plynu do Európy a cenovému stropu, ktorý Európska únia uvalila na ruskú ropu. Krajina môže stále predávať do Ázie, a hoci je zmena orientácie bolestivá, v konečnom dôsledku je uskutočniteľná – rovnako ako prechod Európy k iným dodávateľom.

Dalo by sa zároveň tvrdiť, že veľký národ, akým je Rusko, by nemal byť taký závislý od dovozu, pokiaľ ide o high-tech komponenty a priemyselné tovary vo všeobecnosti, ako to bolo za posledných tridsať rokov. Ako často predtým, aj teraz bude viesť obnovu niektorých priemyselných kapacít krajiny zbrojársky priemysel. V súčasnosti je Ukrajina čoraz viac zasiahnutá novovyrobenými riadenými strelami, ktoré sa v Rusku napriek sankciám stále vyrábajú. Odolnosť ruskej ekonomiky bola opäť testovaná – a napriek vysokému napätiu žiadni seriózni ekonómovia nepredpovedajú bezprostredný kolaps. To je nie je strata, ale zisk.

Stratené trhy, prestíž, peniaze

Pokiaľ ide o straty, zoznam je dlhší a desivejší – opäť, dokonca aj bez uvažovania o ľudských tragédiách, úmrtiach a celkovej devastácii.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie