Denník N

Vývoj bojov (287. deň): Ukrajinu chceli obsadiť za desať dní, celú vládu mali zavraždiť. Ako vyzerali ruské plány invázie

Ukrajinský vojak vystupuje z tanku patriacemu ruskej armáde na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto - TASR/AP
Ukrajinský vojak vystupuje z tanku patriacemu ruskej armáde na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ako Rusi plánovali inváziu podľa britských analytikov.
  • Útočili zo štyroch smerov, dôležité bolo obsadiť jadrové elektrárne. Chceli okupovať všetky veľké mestá na ľavom brehu Dnipra a Kyjiv, Odesu, Cherson a Myklajiv na pravom brehu.
  • Verili, že na Donbase obkľúčia polovicu všetkých ukrajinských vojakov.
  • Invázia sa mala skončiť do 10. dní, stabilizačné operácie do leta.
  • Ukrajinský národ mali rozdeliť do štyroch skupín. Prvú mali zlikvidovať.
  • Podrobiť si nespokojných Ukrajincov mali vypnutím kúrenia, elektrickej energie či zastavením prísunu peňazí.
  • Dozvuky útokov na letiská: Rusi stiahli z Ďagileva niekoľko bombardérov.
  • Videá dňa: ruská propaganda, reportáž o nemeckých Gepardoch a blížiace sa americké obrnené vozidlá M1117.  

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za stredu 7. decembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Plány Rusov. RUSI je rešpektovaný britský think tank, ktorý sa venuje armáde a bezpečnosti a minulý týždeň vydal správu o ruskej invázii na Ukrajine. Vývoj bojov z nej predtým písal, aké poučenia z konfliktu zatiaľ vyplývajú pre iné armády vrátane slovenskej.

Správa, ktorej autormi sú dvaja britskí a dvaja ukrajinskí analytici (vrátane jedného generála), má však viacero zaujímavých pasáží. Napríklad dosť podrobne opisuje, ako Rusko plánovalo inváziu a ako mala prebiehať podľa ich očakávaného a ideálneho scenára. Dnes vieme, že nenastal, no stojí za to prečítať si, ako si Rusi chceli Ukrajinu podrobiť.

Prvým „testovaním vôd“ bol nárast počtu ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach v marci 2021. Cieľom bolo vtedy dotlačiť Západ a Ukrajinu k návratu k rokovaniam o takzvanej dohode Minsk II., otestovať reakciu Západu a dopredu si pripraviť techniku na tomto mieste do budúcnosti. Západné krajiny vtedy správne vyhodnotili, že ide iba o vojenské cvičenia.

S plánovaním invázie na Ukrajinu začalo Rusko v júli 2021, teda zhruba v čase, keď ruský prezident Vladimir Putin napísal svoj slávny článok o tom, že Ukrajinci sú v podstate Rusi. „V júli 2021 sa 9. sekcia 5. služby ruskej tajnej služby FSB rozrástla na riaditeľstvo a dostala úlohu naplánovať okupáciu Ukrajiny,“ píše sa v správe.

FSB okrem iného dala vypracovať prieskumnú správu o náladách na Ukrajine. Podľa nej bola ukrajinská spoločnosť politicky zväčša apatická, neverila svojim lídrom, zaujímala sa primárne o ekonomiku a myslela si, že eskalácia vojny medzi Ruskom a Ukrajinou nie je pravdepodobná.

Poznámka: Toto hodnotenie vtedy možno aj bolo blízko realite, no ľudia z FSB podcenili zmeny nálad po ruskej invázii.

Kto plánoval inváziu: Do plánovania invázie bol zapojený malý okruh ľudí z tajnej služby, ministerstva obrany či okolia prezidenta Vladimira Putina. Samotný prezident tieto plány nariadil.

Náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov si myslel, že ruská armáda

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie