Denník N

Choď a pozeraj sa

Buča. Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Buča. Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

Slovenskí obhajcovia Ruska, ako je Robert Fico, nenavštívia Ukrajinu, lebo sú príliš zbabelí uvidieť skutočnosť na vlastné oči.

„Pred a po to boli iní ľudia,“ povedal pre český týždenník Respekt poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč. Hovoril o nemeckom premiérovi a nemeckom prezidentovi, ktorí navštívili Ukrajinu. Prvý uvidel zmasakrovanú obec Buča, druhý sa musel ukrývať v bunkri pred ruskými bombami. Táto skúsenosť ich zmenila a odvtedy sú podľa Arestovyča nemecké ponuky na pomoc Ukrajine „úžasne veľkorysé“.

Taká je sila očitého svedectva. Rusi zjavne nepočítali s tým, že európski politici sa vydajú na Ukrajinu pozrieť si následky ich zločinov na vlastné oči.

Lenže do očí bije aj iný fakt: ani jeden z európskych politikov, ktorí obhajujú Rusko, sa na Ukrajinu nevydal. Ukrajinci by im iste ochotne ukázali ruské zverstvá, ale oni ich vidieť nechcú. Žiaden zo slovenských fašistov ani Fico či Blaha na Ukrajine od rozpútania vojny neboli, ale hovoria, že Západ jej nemá dodávať zbrane. Nevideli zbombardované mestá a telá Ukrajincov, ktorých zavraždili preto, lebo sa nemali ako brániť. Nechcú ich vidieť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Smer

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie