Denník N

Muskova firma by rada začala kyborgizáciu človeka. Najskôr však musí vysvetliť mŕtve opice

Elon Musk. Foto - TASR/AP
Elon Musk. Foto – TASR/AP

Keď si prejdete zoznam podnikateľských aktivít Elona Muska, ťažko sa ubránite predstave, že ich všetky odpísal zo sci-fi knižiek a komiksov – nie však tých, ktoré vychádzali počas jeho detstva a mladosti (Musk má 51 rokov), ale starších.

Ako keby doma na povale našiel štós časopisov z päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia a tie ho očarovali na celý život. Autá, ktoré sa šoférujú samy. Lesklé oceľové rakety. Osídľovanie Marsu. Superrýchle vlaky. A aj ľudská myseľ prepojená so strojom, hlava plná káblov.

Takýto projekt Musk skutočne vlastní a riadi. Ide o firmu, ktorá sa nazýva Neuralink, a v posledných dňoch sa jej dostáva pozornosti, o ktorú niet prečo stáť. Americké úrady ju totiž vyšetrujú pre podozrenie z krutého zaobchádzania s pokusnými zvieratami. Je to väčšia nepríjemnosť, než by sa mohlo zdať, pretože Neuralink sa práve chystá požiadať americký Úrad pre kontrolu liečiv (FDA) o povolenie pokusov na ľuďoch. Ak vyjde najavo, že sa testy na zvieratách robili nedbanlivo a v príliš uponáhľanom tempe, ako to naznačujú výpovede bývalých aj súčasných zamestnancov, potom sa Musk súhlasu FDA hneď tak skoro nedočká.

Agentúra Reuters uvádza, že Neuralink od roku 2018 usmrtil asi 1500 zvierat, z toho viac než 280 oviec, prasiat a opíc – čo však samo osebe nič nehovorí. Pokusy na zvieratách v lekárskom výskume sú občas nevyhnutné. Záujem verejnosti prispel k tomu, že sa k nim pristupuje zdržanlivejšie než v minulosti, stále sú však nutnou fázou pri testovaní nového lieku či zdravotnej pomôcky. Ide však o to, aby netrpelo viac zvierat, než je nevyhnutné. Vo väčšine krajín vrátane USA upravuje príslušné pravidlá zákon. Tým sa vraj Neuralink neriadil – v snahe maximálne zrýchliť testy. Obvinenia sa vyšetrujú.

Ešte horšie pre Muska bude, ak sa potvrdí iný závažný fakt, ktorý v tejto súvislosti predkladá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie