Denník N

Čím žijú deti v najväčšom detskom domove na Slovensku? Môžu si vybrať akýkoľvek krúžok, no najviac potrebujú cítiť prijatie

Deti z CDR Kolárovo. Foto - CDR Kolárovo
Deti z CDR Kolárovo. Foto – CDR Kolárovo

Vychovali trojnásobného majstra Slovenska v zápasení, nadaných futbalistov aj úspešné tanečnice. V najväčšom detskom domove na Slovensku v Kolárove sa starajú dohromady o takmer 80 detí.

„Pre vychovávateľov nie je problém spozorovať, že dieťa má na čosi talent. Snažíme sa deti podporiť hneď od začiatku. Dôležitá je spolupráca s inštitúciami a ľuďmi zvonku. Napríklad so športovými klubmi či s miestnou základnou umeleckou školou, často na osobnej báze,“ hovorí riaditeľ Centra pre deti a rodiny v Kolárove Tibor Zifčák.

Rozvíjanie schopností detí je podľa neho dôležité pre budovanie ich sebavedomia aj pre ich úspešnú integráciu medzi rovesníkov.

Rovnakú skúsenosť má aj inštruktorka tanca a autorka charitatívnych projektov Mapenzi a Vianočný stromček želaní Lucia Kociská. „Na moje tanečné hodiny sa môžu zapísať aj deti, ktoré nemajú peniaze na školné,“ hovorí. „Myslím si, že v živote každého z nás by mala fungovať určitá rovnováha. Pomáhať je ľudské. Niektoré deti ku mne chodia zadarmo. Za to, že si školné nemôže dovoliť, dieťa nemôže.“

Riaditeľ detského domova a tanečnica hovoria každý zo svojho pohľadu o tom, čo zažívajú sociálne vylúčené deti, keď dostanú šancu rozvíjať sa, a kto im v tom môže pomôcť.

Traja králi miliónkrát

„Temperami som nakreslila troch kráľov. Kresba sa mi až tak nepáčila. Vôbec som si nemyslela, že s ňou vyhrám súťaž. Ale keď mi to mama zavolala, veľmi som sa tešila,“ priznáva trochu váhavo, no s neskrývanou hrdosťou desaťročná Viktória Bubeníková.

Jej kresba troch kráľov sa stala námetom tohtoročnej vianočnej poštovej známky Slovenskej pošty. Do obehu sa dostala v náklade milión kusov.

Viktória Bubeníková. Foto – CDR Kolárovo

Viktória žije v Centre pre deti a rodiny v Kolárove. Spolu so súrodencami Evou, Jožkom a Tiborom býva v zariadení od augusta tohto roka. Spočiatku prišli len na takzvaný „dobrovoľný pobyt“. Súrodenci mali v centre zostať len dočasne,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Advent

Mladí

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie