Denník N

Dožívame sa viac, pribudli 2 milióny áut a je tu bezpečnejšie: kam sa Slovensko posunulo za 30 rokov samostatnosti

1. január 1993 v Bratislave. Foto - TASR
1. január 1993 v Bratislave. Foto – TASR

Prinášame vám 20 grafov, tabuliek a máp, ktoré z rôznych pohľadov ukazujú, ako vyzerali tri dekády samostatnej Slovenskej republiky.

Zostarli sme, zbohatli, žijeme v bezpečnejšej krajine a dožívame sa viac. Napriek každodenným problémom, s ktorými sa občania Slovenskej republiky musia stretávať, a napriek neschopnosti politikov mnohé z týchto problémov riešiť, sa život v samostatnom štáte za 30 rokov jeho existencie posunul dopredu.

Niekde výrazne, niekde menej. Rozhodli sme sa ukázať vývoj na Slovensku v dátach a grafoch cez niekoľko oblastí. Niekde nie sú dostupné štatistiky úplné a, samozrejme, čísla nedokážu vysvetliť celú realitu života v samostatnej republike.

No i tak sú neraz prekvapivé. Vedeli ste napríklad, že na Slovensku je dnes registrovaných o dva milióny áut viac ako pred tridsiatimi rokmi?

Koľko nás bolo a je

Pri pohľade na 30 rokov Slovenskej republiky začnime základnými dátami. Počet obyvateľov sa zásadnejšie nezmenil, kým v roku 1993 žilo na území Slovenska 5 miliónov a 325-tisíc ľudí, o tri dekády neskôr narástlo toto číslo len o niečo vyše 100-tisíc občanov. Štatistický úrad vlani evidoval 5 miliónov 441-tisíc obyvateľov Slovenska.

Mimochodom, bolo to menej ako v roku 2020, keď v krajine žilo o 15-tisíc ľudí viac. Ako už pred takmer dvomi rokmi upozornil demograf Branislav Bleha, pandémia covidu-19 urýchlila posun od prirodzeného prírastku obyvateľstva k jeho úbytku, ku ktorému by však došlo tak či tak.

Bez covidu by to však bolo neskôr.

Oproti roku, v ktorom vznikla samostatná Slovenská republika, sa dožívame viac ako v minulosti. I keď aj tu realitu posledných rokov ovplyvnila pandémia ochorenia covid-19.

V roku 1993 bola stredná dĺžka dožitia u žien takmer 77 rokov, u mužov vyše 68 rokov. Do predpandemického roku 2019 vzrástla na takmer 81 rokov u žien a vyše 74 rokov u mužov. Počas pandémie klesla pri oboch pohlaviach približne o tri roky. Ak by sme vynechali Bulharsko, bolo by to najviac v celej Európskej únii.

Ekonóm Národnej banky Slovenska Michal Horváth v lete toto zistenie nazval šokujúcim. „Ukazuje sa, že v nadmernej miere zomierali aj mladší ľudia a nie nutne len na covid. Toto zlyhanie nemožno pripísať iba zdravotníctvu, zlyhala spoločnosť ako celok. Stačí si spomenúť, ako sme na tom boli s dodržiavaním pravidiel alebo s očkovaním.”

Slovensko aj zostarlo. V roku 1993 bol priemerný vek občana novej republiky 34 rokov. V roku 2021 dosiahol 41 rokov. Za tri desaťročia sme teda priemerne o sedem rokov starší.

Niektoré okresy starnú rýchlejšie ako iné. Na dátach dostupných od roku 1996 vidno pás vedúci od

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie