Denník N

Špeciálny prokurátor Lipšic: SIS chráni svojich ľudí (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sám seba sa pýtam, či spoločnosť naozaj ešte chce očistu, ktorá sa týka každého, hovorí v rozhovore špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil podľa paragrafu 363 stíhanie Roberta Fica, Roberta Kaliňáka aj celú kauzu Súmrak. Ako veľmi takéto niečo frustruje prokurátorov, ktorí túto vec dozorovali?

Musíme byť profesionáli. Samozrejme, že to nepomáha, keď prokurátori a vyšetrovatelia v dobrej viere strávia nad závažnou kauzou obrovské množstvo času, energie, síl, sú pod tlakom, škandalizovaní, dostávajú vyhrážky. Nie je to ľahké pre nich a ich rodiny, ale sme profesionáli, takže ideme ďalej, napriek tomu, že si o rozhodnutí generálneho prokurátora môžeme myslieť čokoľvek. Je pre nás záväzné, aj keď si myslím, že nie je správne, ale taká je dnešná právna úprava.

Nebola to situácia, v ktorej by vám prokurátori hovorili, že majú toho dosť a odchádzajú z prokuratúry?

Veľmi si cením svojich kolegov prokurátorov, že napriek prekážkam aj od orgánov presadzovania práva, ktoré by mali byť na našej strane, ich to nezlomí. A nezlomí to ani ich odvahu a bojujeme ďalej. Diskusie, samozrejme, máme a nebudem zakrývať, že to je určite frustrujúce. Ale napriek tomu musíme bojovať ďalej. Keď mal Aragorn príhovor pri čiernej bráne, povedal, že možno príde čas, keď sa zlomí naša odvaha, ale ten čas ešte neprišiel.

Komentátor Marián Leško vytkol prokurátorom a aj ostatným právnym profesiám, že pri Žilinkovom zametaní káuz pod koberec mlčia. Hovorí, že sa pokojne môžeme dožiť toho, že keď sa bude o pár rokov vyberať nový generálny prokurátor, tak to bude, ako keď sa vyberal teraz – že najčastejšia otázka na kandidátov bola: čo ste robili, kde ste boli, keď Trnka s Kováčikom robili to, čo robili? Prečo prokurátori mlčia? 

Nechcem verejne komentovať mlčanie prokurátorov. Všetci kandidáti aj na generálneho prokurátora vrátane súčasného generálneho prokurátora priznali, že tu bol uzavretý hierarchický systém, kde sa nezvykli prejavovať iné názory, a obávam sa, že táto atmosféra na prokuratúre zostala. Obávam sa, že plány alebo prísľuby otvorenosti a transparentnosti sú už dávno zabudnuté.

Prečo prokurátori mlčia?

Pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Daniel Lipšic

Maroš Žilinka

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie