Denník N

Na finálny odpočet je ešte priskoro, uvidíme, ako galériu prijmú ľudia, hovoria architekti Kusý a Paňák, ktorí obnovili SNG

Pavol Paňák a Martin Kusý st. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pavol Paňák a Martin Kusý st. Foto N – Tomáš Benedikovič

V nedeľu 11. decembra sa zrekonštruovaná Slovenská národná galéria po prvýkrát otvorí verejnosti .

V 70. rokoch, keď Slovenská národná galéria otvárala Premostenie navrhnuté Vladimírom Dedečkom, boli architekti Martin Kusý a Pavol Paňák len na začiatku svojej kariéry.

V roku 1979 sa prihlásili do dlho očakávanej súťaže na novú budovu národného divadla, a keď ju spolu s Petrom Bauerom vyhrali, pre mnohých to boli stále iba „chlapci“. Mali okolo tridsiatky a v súťaži tromfli aj oveľa zabehnutejšie ateliéry.

Chlapcami ich však volal aj Dedeček, keď sa stretli o tridsať rokov neskôr pri projekte rekonštrukcie národnej galérie. On sa jej finálnej podoby nedožil, no Kusý s Paňákom s ním mnohé veci stihli prebrať.

„Čo presne by dnes povedal, neviem, ale dúfam, čo by povedal,“ vraví Paňák. „Ja si myslím, že by sa nebotyčne tešil, že by bol naozaj spokojný,“ vraví Kusý o čosi priamejšie.

Slovenská národná galéria po rekonštrukcii, november 2022. Foto N – Tomáš Benedikovič
V Premostení vznikol priestor s veľkorysým výhľadom na Dunaj. Foto N – Tomáš Benedikovič
Záber z pripravovaného projektu Monumentálky s dielom Juraja Bartusza na nádvorí Vodných kasární. Foto – Juraj Starovecký/SNG

Je to pocit radosti – a úľavy

V nedeľu sa po prvýkrát otvorí obnovená Slovenská národná galéria v Bratislave pre verejnosť. Architekti Martin Kusý a Pavol Paňák budú pri tom.

Galéria pripravila počas otváracieho dňa celodenný program. Začne sa o desiatej dopoludnia a skončí sa večer o ôsmej, vstup je počas prvého dňa zadarmo.

Okrem výstav, ktoré na otvorenie galéria pripravila, sa môžete pridať na „dobrodružnú výpravu“ po novej budove spolu s deťmi, kurátorky predstavia počas dňa aj kolekciu sôch a úžitkového umenia, tvorivé vyžitie ponúkne architektonický workshop. Pre tých, ktorí radšej o architektúre počúvajú, budú o piatej popoludní Kusý s Paňákom v kinosále hovoriť o tom, ako postupovali pri rekonštrukcii.

Pavol Paňák a Martin Kusý st. Foto N – Tomáš Benedikovič

Súťaž vyhrali so svojím návrhom ešte v roku 2005, dnes preto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Slovenská národná galéria

Kultúra

Teraz najčítanejšie