Denník N

Daniel Koháni je Mikuláš aj sedemkrát denne: Chodím raz ročne, nemôžem deti sklamať

Daniel Koháni ako Mikuláš. Foto - mesto Kežmarok
Daniel Koháni ako Mikuláš. Foto – mesto Kežmarok

Neviem, čo by sa muselo diať, aby sa dalo ospravedlniť agresívne správanie Mikuláša v Poprade. Zlyhalo to, čo je základom jeho práce, teda komunikácia, tvrdí v rozhovore Daniel Koháni.

Daniel Koháni (2001) z Prešova vyštudoval herectvo na konzervatóriu. Popri svojej práci už niekoľko rokov pravidelne vystupuje aj ako Mikuláš na objednávku obcí, miest, firiem, škôlok, škôl aj domácností.

V rozhovore sa dozviete:

  • aké vlastnosti musí mať človek, ktorý hrá Mikuláša,
  • aký je rozdiel medzi Mikulášom a Santa Clausom,
  • čo mu deti recitujú a spievajú najčastejšie,
  • ako zvláda stres a konfliktné situácie na veľkých akciách,
  • čo si myslí o správaní agresívneho Mikuláša v Poprade,
  • či je to dobre platená práca.

Kedy vám napadlo, že by ste mohli pravidelne robiť Mikuláša?

Začalo sa to ešte v deviatom ročníku základnej školy. Mali sme tam tradíciu, že deviataci každý rok pripravovali Mikuláša pre celú školu. Nejako tá rola prischla mne, čo bolo zrejme dané aj tým, že som na ňu disponovaný postavou aj hlasom. Odvtedy som s tým neprestal, čiže Mikuláša robím už šesť či sedem rokov.

Pracujete vo firme, v ktorej je možné objednať si Mikuláša pre obec, mesto, firmu, školu, škôlku aj domácnosť. Ako ten biznis vznikol?

Firma, pre ktorú pracujem ako Mikuláš, je vlastne agentúra ponúkajúca prenájom zábavných atrakcií na rôzne akcie pre deti. Zväčša však ide o aktivity vhodné na leto. Napadlo nám, že by sme niečo mohli ponúknuť zákazníkom aj v zime.

A keďže som Mikuláša robil už predtým, logicky nám napadlo poskytovať práve tieto služby priamo na kľúč. Kam si nás objednajú, tam prídeme, primárne však pôsobíme na východnom Slovensku. Tento rok bolo toľko akcií, že sme Mikulášov museli robiť štyria.

Objednávajú si vás len v dni okolo šiesteho decembra?

Najviac akcií je okolo piateho a šiesteho decembra, tým to však zďaleka nekončí. Napríklad ja idem robiť Mikuláša do jednej obce ešte aj desiateho decembra, nejaká firemná akcia by mala byť aj sedemnásteho decembra. V tomto sa vieme prispôsobiť.

Koľko akcií mávate v jeden deň?

Keď sa blíži Mikuláš v kalendári, tak veľa. Napríklad piateho decembra tohto roka som mal sedem rôznych akcií na siedmich rôznych miestach. Je náročné stihnúť ich všetky v jeden deň, ale pri dobrej organizácii sa to dá.

Ak sa akcie konajú neskôr, prípadne až v druhej polovici decembra, dá sa to pri deťoch milo a ľudsky „obkecať“ tým, že Mikuláš má veľa práce, musí prejsť veľa miest, ale našiel si na ne čas aj v neskoršom termíne.

Odkiaľ prichádza najväčší dopyt po službách Mikuláša?

Minulý rok bol najväčší dopyt z domácností, kam nás pozývali na rodinné oslavy. Pre pandemické opatrenia sa to však stoplo. Tento rok nás najviac pozývali obce, mestá a firmy. V minulosti som však robil aj Mikuláša vo veľkom obchodnom centre, kam prišlo až tritisíc ľudí.

Aký kostým nosíte?

Mikuláš vychádza z kresťanskej tradície, čiže nosí cirkevný odev, takzvaný ornát v červenej farbe. K tomu má bielu bradu a biele vlasy, a tiež špicatú čiapku – mitru a palicu v ruke. Pozor, nie je to to isté ako „coca-colový“ Santa Claus, ktorý chodí v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie