Denník N

Taktický expert Athleticu: Aj Slovensko by teraz malo rozmýšľať, návod nájdete na šampionáte v Katare

Jon Mackenzie. Foto - J.M.
Jon Mackenzie. Foto – J.M.

Keďže majstrovstvá sveta sa hrajú raz za štyri roky, často môžu byť pohľadom na vývoj futbalovej taktiky. MS v Katare si bude história pamätať aj ako šampionát, keď „menšie“ tímy dokázali vzdorovať tým väčším.

Jon Mackenzie patrí k najlepším futbalovým novinárom vo Veľkej Británii. Pracuje pre portál The Athletic najmä ako expert na taktiku, je aj súčasťou The Athletic Football Tactics Podcast. Venuje sa aj prepojeniu medzi futbalom a filozofiou a spracúva videoanalýzy pre The Athletic, ktorého súčasťou už je aj videokanál TifoFootball, kde Mackenzie prerazil ešte predtým.

V rozsiahlom rozhovore pre Denník N rozpráva o najnovších taktických trendoch na MS, ale aj o tom, čo tento šampionát ukázal o Cristianovi Ronaldovi a Lionelovi Messim. Zároveň má odkaz pre trénera slovenskej reprezentácie Francesca Calzonu.

Rozprávali sme sa s ním pred štvrťfinálovými zápasmi.

Dočítate sa aj o tom:

  • ako Francúzi zvládli vytvoriť systém pre Mbappého;
  • aké výhrady má voči trénerovi Anglicka Garethovi Southgatovi;
  • prečo na týchto MS už toľko nepočujeme o „wing-backoch“;
  • či sa vracajú na hrot útoku klasické „deviatky“;
  • ako tímy teraz chcú hlavne zastaviť svojho súpera a nezaujímajú sa o to, aby boli sami nebezpeční;
  • s akou inováciou prišla Brazília a prečo hrá ako elitný európsky klub;
  • ktorí hráči na MS interpretovali svoje posty inak, ako je zvykom;
  • či ktoré taktické trendy z týchto MS by malo Slovensko detailne sledovať a napodobniť.

Ako hrá Portugalsko s Cristianom Ronaldom a ako Portugalsko bez Cristiana Ronalda?

Je to veľká otázka, dlho o tom rozprávame aj pri Manchestri United. Cristiano Ronaldo strávil väčšinu kariéry tým, že sa ako útočník pohyboval v krídelných priestoroch (tzv. wide forward – teda „krajný útočník“). Rád si preberie loptu na krídle a potom s ňou beží do šestnástky a takisto rád hrá ako niekto, koho nazývam „secondary arriver“ (vo voľnom preklade „hráč, ktorý nabehne z druhej vlny“), teda keď má pred sebou klasickú deviatku a môže si vtedy nájsť voľný priestor a spôsobiť súperovi problémy. Čas sa však nedá zastaviť a teraz už vzhľadom na svoje fyzické kvality nie je taký výbušný. Ľudia často hovoria, akú má skvelú fyzičku, a na svoj vek naozaj má. No výbušnosť, ktorú potrebuje v krídelných priestoroch, mu už jednoducho chýba. Stratil svoju schopnosť byť nebezpečný v situáciách jeden na jedného. Ak teraz chcete, aby Ronaldo hral, musíte ho nasadiť ako deviatku, čiže bude mať to miesto v strede. Je to určitý kompromis.

Teraz sme videli na jeho mieste hrať Goncala Ramosa proti Švajčiarsku. Od Ramosa sme videli pohyb, aký chceme pri deviatke vidieť. Pohyboval sa v priestoroch okolo súperových stopérov, strelil tri odlišné góly. To chcete vidieť od deviatky v takomto systéme a od Ramosa sme v podstate videli aj veci, ktoré momentálne nevidíme od Ronalda.

Je to zaujímavý naratív, lebo len zriedka jasne vidíte takéto kontrasty (Mackenzie používa výraz „counterfactual“ – sú to podmienkové vety, ktoré hovoria o tom, čo by bola pravda za iných okolností – pozn. red.): aké je to v tíme s ním a potom vtedy, keď je na jeho mieste niekto iný.

Je Portugalsko nebezpečnejšie bez Ronalda alebo s ním?

Povedal by som, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie