Denník N

Starosta Ivanky pri Nitre: Švajčiarsky účet po nacistovi mi ukazovali už dávno

Dom, v ktorom Guzmický býva. Foto N – Tomáš Benedikovič
Dom, v ktorom Guzmický býva. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ľuboš Gál hovorí, že príbehu o tom, že vo Švajčiarsku má dedič po nacistickom pohlavárovi stovky miliónov eur, nechcel veriť. Český europoslanec Miloslav Ransdorf uveril.

Dokumenty, ktoré vo štvrtok predložil vo švajčiarskej Kantonalbank Zürich bývalý starosta Ivanky pri Nitre Peter Guzmický, český europoslanec Miloslav Ransdorf a ďalší dvaja Slováci, kolovali po Nitre už minimálne dva roky. Guzmického nástupca vo funkcii a terajší starosta Ivanky pri Nitre Ľuboš Gál Českému rozhlasu a Denníku N povedal, že ich videl už pred dvoma rokmi.

Kontaktoval ma jeden známy, ktorý bol v tom zamotaný, a ukazoval mi kompletné papiere,“ hovorí Gál. Videl informácie o konkrétnom účte aj konkrétnom dedičskom konaní v prospech istého V. H. Ten má byť dedičom významného nacistického pohlavára, ktorý mal mať podľa Gála na účte rádovo viac ako 350 miliónov eur, ktoré sa mal Randsdorf pokúsiť minulý týždeň vybrať.

Aj Ransdorf v oficiálnom vyhlásení po prepustení zo zadržania v Zürichu napísal, že prišiel do banky v mene V. H., pretože banka s ním nekomunikuje, hoci mu posiela výpisy z účtu. Kto je V. H., stále nie je známe.

Človek, ktorý Gála kontaktoval, mu vraj aj ukazoval zmluvy, ako sa Guzmický a spol. podelia, keď sa im to podarí.

Neprikladal som tomu žiadny význam ani som tej rozprávke nechcel veriť. Ak by mal niekto účet vo švajčiarskej banke, načo by potreboval nejakého Guzmického, aby mu tie peniaze išiel vybrať? Veď by si ich išiel vybrať sám,“ hovorí Gál, ktorý Guzmického vystriedal vo funkcii starostu.

Keď si Gál v sobotu ráno všimol správy o zadržaní Ransdorfa a troch Slovákov pri pokuse o výber 350 miliónov eur na základe falošných dokumentov, hneď vedel, o čo ide.

Nevie, odkiaľ sa Guzmický pozná s Ransdorfom, obaja sú však komunisti, Guzmický vyštudoval vojenskú školu v Moskve. Bývalý starosta bol trikrát súdený a stále je obvinený pre podvodné vydržanie pozemkov.

Nacistický pôvod peňazí odmieta Juraj H., ktorého po zadržaní narozdiel od Guzmického prepustili. „Nejedná sa o žiadne židovské peniaze. Ide o peniaze strýka toho Čecha, ktorý bol váženým švajčiarskym podnikateľom,“ povedal pre aktuality.sk. Tvrdil, že o žiadny podvod sa nepokúšali a strýko V. H. bol významný akcionár nadnárodnej firmy.

Zürišská polícia v sobotu prepustila Ransdorfa aj Juraja H. a Attilu D.; Guzmického ďalej zadržiavajú. „Pár dní potrvá, kým prokuratúra vyhodnotí, či má dosť materiálu na vznesenie obvinenia. Môžeme potvrdiť len to, že jeden náš občan zostáva vo väzbe,“ povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Hovorili mi to tak, že ten nacistický pohlavár už dávno nežije a V. H. má byť po ňom jediný dedič. Časť peňazí na účte mala byť zo zbrojárskeho priemyslu a časť z patentov. Zdalo sa mi to celé uletené,“ spomína Gál.

Ako poznám Mila Ransdorfa, ktorému som nedávno zakázal vstup do svojej kancelárie, toto je človek, ktorý každému naletí,“ povedal o celej kauze českému rádiu Frekvence 1 český prezident Miloš Zeman.

Český denník Právo tiež informoval, že dvaja Slováci sú cez spleť viacerých firiem spojení aj s dvoma bankovými škandálmi v Čechách. Tiež išlo o falošné dokumenty – v prvom prípade o šeky americkej banky za 850 miliónov a v druhom o falošné zmenky.

Obaja Slováci tiež pracovali v orgánoch spoločnosti Quonex Invest, kde bol ako predseda dozornej rady aj prvý český veľvyslanec na Slovensku a Ransdorfov kolega z Federálneho zhromaždenia Filip Šedivý.

Bankový analytik Vladimír Vaňo hovorí, že celé mu to pripomína spamy, ktoré dostávajú ľudia pravidelne – oslovuje ich bankár z Nigérie, že disponuje účtom po nejakom mŕtvom, a osobe sľubuje, že z nej bude milionár. Podozrivé tiež podľa neho je, že dotyčný V. H. nekomunikuje s bankou priamo. Každá banka je pri takejto sume peňazí povinná skúmať konečného užívateľa výhod, a ak by išlo o reálny účet, dialo by sa tak aj v tomto prípade.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie