Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Hlavné správy šíria antisemitizmus, štát sa nimi začal zaoberať

Dobrý deň, dnes sa v MediaBrífingu okrem iného dočítate:

  • Hlavné správy na blogu popierajú holokaust, regulátor koná,
  • tí, ktorí sa obávajú, že sa ich nahé fotky budú šíriť na sociálnych sieťach, môžu použiť nový nástroj,
  • čo sme hľadali na Googli v roku 2022
  • a ďalšie správy o médiách a internete.

Hlavné správy šíria antisemitizmus, štát ich začal riešiť

Bloger Boris Mesár zverejňuje na dezinformačnom webe Hlavné správy nenávistné a antisemitské články. Rada pre mediálne služby tento týždeň informovala, že začala správne konanie pre možné šírenie nelegálneho obsahu.

Ide o prvý prípad, keď mediálny regulátor začal konať od získania nových kompetencií v auguste tohto roka.

Viac informácií: Rada začala konanie pre článok s názvom „Židovka z Tel Avivu odhaľuje falšovanie príbehu o holokauste“, ktorý bol zverejnený v septembri a v ktorom autor tvrdí, že holokaust je „podvod a manipulácia“.

  • Počas 2. svetovej vojny sa vraj „počet židovskej populácie na svete neznížil, ale zvýšil o 2 milióny“. V článku sa zároveň dočítame, že holokaust sa odohral „desaťročia pred druhou svetovou vojnou“, no židovskí historici o tom vraj „mlčia“.
  • Levičan Mesár je jedným z najaktívnejších blogerov na Hlavných správach, zverejnil tam už množstvo antisemitských a nenávistných článkov.
  • Za pozornosť stojí aj októbrový text s názvom „Židovská otázka: Historický pohľad“, ktorý prevzal z dezinformačného a antisemitského webu Veterans Today. Varuje v ňom, že „každú krajinu, ktorá emancipovala svojich Židov, čoskoro ovládli Židia“.
  • Židia sú vraj „svojhlavá a veľmi náruživá rasa, ktorá nie je schopná žiť v cudzích krajinách bez toho, aby skôr či neskôr nespôsobila problémy“.
  • Článok kritizuje, že sa všetci Židia nepresunuli do Izraela a že „obrovské množstvo (…) naďalej žije v cudzích krajinách, kde svojou dominantnou prítomnosťou, nadmerným zastúpením v kľúčových profesiách, sklonom k nadväzovaniu kontaktov a neustálou účasťou na podvodoch a finančných machináciách naďalej podnecujú antisemitizmus“.
  • Podľa článku trafil Hitler klinec po hlavičke, keď videl, že „štát Izrael sa jedného dňa stane medzinárodnou zločineckou základňou organizovaného židovstva, z ktorej bude beztrestne drancovať ostatné krajiny“.
  • Jediný muž, ktorý vraj mohol zastaviť „medzinárodné židovstvo“, bol Stalin, ale bol usmrtený Židmi, a to vraj práve na židovský sviatok purim.

Čo bude ďalej: Ide síce len o články na blogu, no Hlavné správy nesú aj za ne zodpovednosť. Rada môže redakciu požiadať, aby texty odstránili. Ak to médium neurobí, môže mu hroziť pokuta od 2500 do 100 000 eur.

Prípadom by sa však mali zaoberať aj orgány činné v trestnom konaní, ktoré by mali preskúmať, či nedošlo k spáchaniu trestného činu rozširovania extrémistických materiálov alebo hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Polícia zatiaľ neodpovedala na otázku, či prípad vyšetruje.

Kontext: Za podobný čin bol potrestaný šéfredaktor konšpiračného časopisu Zem a vek Tibor Eliot Rostas, ktorý bol odsúdený za článok s názvom „Klin Židov medzi Slovanmi“. Aby nemusel ísť na tri mesiace za mreže, zaplatil peňažný trest 4000 eur.

Bývalý kandidát ĽSNS na poslanca Marián Magát je obžalovaný z extrémizmu, hrozí mu 8 rokov väzenia.

Ďalšie weby: Vydavateľ Hlavných správ, košická reklamná agentúra Heuréka Evolution, prevádzkuje aj dezinformačný web Armádny magazín. V ostatnom čase sa však zameriava aj na iné oblasti, vlastní napríklad lifestylový web TOPdesat.sk a ženský portál

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Mediabriefing logoMediaBrífing

Slovensko

Teraz najčítanejšie