Denník N

Bol jedným z najnebezpečnejších ľudí na svete. Kto je prepustený ruský obchodník so smrťou Viktor But?

Viktor But v Thajsku v roku 2009. Foto - tasr/ap
Viktor But v Thajsku v roku 2009. Foto – tasr/ap

V lete 1999 schválili americké bezpečnostné služby odpočúvanie členov vlád a milícií vo viacerých krajinách západnej a strednej Afriky, kde v tých časoch prebiehali konflikty. Keď vyhodnotili získané informácie, prekvapila ich jedna vec.

Kontext vojny bol v každej krajine iný, no opakovalo sa tu jedno meno: Viktor But.

Išlo o ruského obchodníka so zbraňami, ktorý dodával zbrane rôznym stranám konfliktu. Dokonca v štátoch ako Angola podporoval obe strany občianskej vojny.

„Ak by som to nerobil ja, robil by to niekto iný,“ reagoval na to neskôr pre New Yorker But.

„Ak by sa zaoberal legálnymi komoditami, bol by jedným z najväčších svetových obchodníkov. Je to fascinujúca a veľmi deštrukčná osobnosť. My sme sa snažili priniesť mier a But prinášal vojnu,“ povedal v roku 2003 podľa New York Times Magazine vtedajší afrikanista americkej Národnej bezpečnostnej rady Gayle Smith.

Zbrane ako kalašnikovy či rakety zem-vzduch zo skladov bývalého Sovietskeho zväzu a východnej Európy dodával aj krajinám, kde to zakazovali sankcie.

Viktor But na palube lietadla po prepustení. Foto – tasr/ap

Vymysleli lesť

Američania sa ho snažili zastaviť, no dlho nevedeli ako. Zablokovali mu aktíva, no nemali ho ako chytiť. V roku 2002 bol na neho vydaný zatykač v Belgicku, no ušiel. Mal niekoľko pasov a pohyboval sa v krajinách ako Spojené arabské emiráty, Južná Afrika či, samozrejme, Rusko.

Američania však napokon na neho vymysleli lesť. Na ostrove Curacao v Karibiku sa v roku 2008 ich agenti protidrogového úradu DEA stretli s Butovým spolupracovníkom. Vydávali sa za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie