Denník N

Handzuš si opichal členok, Hrbatý achilovku, Nadal si umŕtvil nerv. Športovci pri injekciách riskujú aj svoju imunitu

Dominik Hrbatý a jeho "tenisový" lakeť. Viac ho nevyrovná. Foto N – Peter Kováč
Dominik Hrbatý a jeho „tenisový“ lakeť. Viac ho nevyrovná. Foto N – Peter Kováč

„Injekciu proti bolesti som využíval pri zraneniach, najmä počas play-off. Dokonca polovicu jedného play-off som odohral práve na takýchto injekciách, inak by som nemohol hrať. Využíval som ich však hlavne vtedy, keď nešlo o svalové zranenia a podstatou bolo len krátkodobé prekonanie bolesti,“ hovorí Michal Handzuš.

Potvrdzuje rozšírenú prax využívania injekcií proti bolesti v NHL, na ktorú v minulosti upozorňoval aj trebárs Ryan Kesler. Ten hovoril o celkovom nastavení súťaže a klubov, v ktorých sa slabosť neodpúšťa, a preto hráči využívajú akékoľvek prostriedky, aby neskončili mimo tímu.

„Cítil som tlak sám na seba, ja som chcel hrať. Ak existovala čo i len drobná šanca, že by som mohol hrať aj cez zranenie, tak som chcel. Išlo o play-off! Vždy som zvažoval riziká a bavili sme sa o tom s lekármi. Vedel som, že keď šlo o mäkké tkanivo, tak by som to len zhoršil. V NHL, a najmä počas play-off, tréner skrátka chce, aby hral každý, kto čo i len trošku môže. Nuž, a chcú to aj hráči,“ vysvetľuje Handzuš.

Jeho príbeh, ale trebárs aj príbeh Dominika Hrbatého, je jedným z mnohých v mozaike využívania injekcií proti bolesti v športe. O ich rozšírení aj rizikách sme sa preto bavili tak so športovcami, ako aj s odborníkom z Antidopingovej agentúry SR Tomášom Pagáčom.

Čo sa dočítate v texte:

  • Aké injekcie sa využívajú v športe?
  • V akých prípadoch Michal Handzuš injekcie využíval a prečo nemal problém nastúpiť aj s nepekne vyvrtnutým členkom?
  • Ako si Rafael Nadal uspal nohu?
  • Využíva injekcie aj futbalový ŠK Slovan Bratislava? Odpovedá kondičný tréner Roman Švantner.
  • Koľkokrát žiadal Dominik Hrbatý o terapeutickú výnimku a ako vyzerá proces s Wada?
  • Aké vedľajšie účinky majú kortizónové injekcie?

Ako si Nadal uspal nohu

V športe hovoríme najmä o dvoch kategóriách liekov využívaných injekčne. „Sú to glukokortikoidy a rôzne narkotiká, ktoré sú zaradené do zoznamu zakázaných látok, ďalej nesteroidné antiflogistiká a lokálne anestetiká, ktorých užívanie je v športe povolené,“ vysvetľuje Pagáč.

Účelom analgetických a anestetických injekcií nie je zranenie riešiť či liečiť, ale zastaviť bolesť, ktorá športovcovi bráni v optimálnom výkone. Využívajú sa najmä lokálne anestetiká, pretože, ako vysvetľuje Pagáč, pri aplikácii systémových anestetík dochádza k celkovej anestéze.

„Keď sa podajú injekčne, nástup ich účinku je rýchlejší,“ objasňuje Pagáč.

Ich nevýhodou je, že nemajú liečebnú funkciu, využívajú sa iba na potlačenie bolesti. Jedným z najznámejších prípadov využívania injekcií proti bolesti je Rafael Nadal. Legendárny španielsky tenista v nedávnom otvorenom rozhovore dokonca priznal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie