Denník N

Nezávislí poslanci a politika narcizmu

Slavěna Vorobelová. Foto - TASR
Slavěna Vorobelová. Foto – TASR

Či vláda Eduarda Hegera padne alebo nie, nebude jej zásluhou ani vinou, lebo o jej osude rozhodnú poslanci nezávislí od ničoho okrem vlastného záujmu.

„To, že som sa stala nezávislou, len odráža fakt, že som takou vždy bola.“ Túto vetu nevyslovila nezávislá poslankyňa Slavěna Vorobelová, ktorej hlasovanie môže v utorok rozhodnúť, či padne vláda Eduarda Hegera alebo nie.

Vyslovila ju americká senátorka za štát Arizona Kyrsten Sinema, ktorá v piatok minulý týždeň ohlásila, že odteraz nebude senátorkou za Demokratickú stranu, ale len sama za seba. Spôsobila tým rozruch, lebo Demokrati budú mať v Senáte neistú väčšinu. A nahnevala veľkú časť svojich voličov v Arizone.

Komentátorka New York Times Michelle Goldberg označila rozhodnutie senátorky za „politiku narcizmu“. To je definícia, ktorá sa dokonale hodí aj na nejedného slovenského poslanca a poslankyňu. Práve takíto narcistickí poslanci budú v utorok rozhodovať o osude Hegerovej vlády.

Predvídať výsledok je rovnako zbytočné ako predvídať výsledky zápasov na futbalových majstrovstvách sveta, ktoré sa končia penaltovým rozstrelom. Rozhodne vždy jeden úplne náhodný hráč, ktorý nedá z jedenástky gól.

Tu sa však podobnosť s futbalom končí, lebo kým futbalové tímy sa snažia o premyslenú taktiku a spoluprácu, v slovenskom parlamente víťazia hráči, ktorí hrajú len za seba. Ak Hegerova vláda vďaka nim prežije, nebude to jej zásluha, rovnako ako nebude jej vina, ak padne. Ona totiž o svojej budúcnosti nerozhoduje. Rozhodnú o nej nezávislí poslanci, ktorí budú hlasovať vo vlastnom záujme a do poslednej chvíle čakajú na najlepšiu ponuku. Svedomie, o ktoré by sa podľa ústavy mali opierať, im neprisudzujme, nevedia, čo to je.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Komentáre

Teraz najčítanejšie