Denník N

Odborník na netopiere: Visenie dole hlavou ich nevyčerpá, vydržia tak celú zimu

Foto - Marcel Uhrin
Foto – Marcel Uhrin

Vedia oddialiť pôrod, rodia proti gravitácii a dožijú sa aj 40 rokov. Netopiere kričia tak hlasno, že keby to nebol ultrazvuk, poškodili by nám sluch, tvrdí výskumník netopierov Marcel Uhrin.

MARCEL UHRIN (1966) patrí k našim uznávaným zoológom a ekológom. Dlhodobo sa venuje výskumu netopierov, za ktorými precestoval väčšinu krajín Ázie, Európy a Afriky.

Čo vás priviedlo k záujmu o lietajúce „myši“ spávajúce dole hlavou, teda netopiere?

Bola to náhoda. K prírode som mal blízko od detstva, študoval som biológiu. Keď som si po vysokej škole v roku 1990 hľadal prácu, poslal som až 120 žiadostí o prijatie do zamestnania. Neprišla jediná odpoveď. Vlastne prišla – po štyroch rokoch sa ma jedna firma vážne spýtala, či ešte stále mám záujem. Nemal som.

No ešte v roku 1990 mi vtedajší riaditeľ Chránenej krajinnej oblasti Muránska planina pošepol, že je voľné miesto v chránenej krajinnej oblasti Slovenský kras. Dnes sú obidve tieto územia národnými parkami. Nastúpil som teda ako zoológ tam, kam chodievalo a dodnes chodieva množstvo výskumníkov od nás aj zo zahraničia.

A keďže ide o územie bohaté na jaskyne, k netopierom už bolo blízko.

Presne tak. Raz som tam sprevádzal dvoch významných zoológov a práve oni medzi rečou spomenuli, že na Slovensku sa nik nevenuje výskumu netopierov. Už v ten večer som v knižnici začal študovať príslušnú literatúru. Ostalo mi to dodnes, popri netopieroch sa však venujem aj obojživelníkom či vtákom.

Ostaneme len pri netopieroch. Je to síce cicavec, ale žiadna myš, keďže nejde o hlodavca.

Výnimočná pri netopierovi je práve kombinácia toho, že ide o cicavca, ktorý vie zároveň aktívne lietať. Tu spomeniem aj poletušku slovanskú, čo je hlodavec schopný plachtiť vďaka kožnej riase medzi končatinami. Žije v sibírskych lesoch a vie sa spustiť zo stromu na strom ako rogalo. Nelieta teda, iba plachtí.

Netopier však má evolučne kompletne prebudované predné končatiny na krídlo, teda akoby naše ruky. Medzi prstami je kožovitá blana, pričom rameno a predlaktie má skrátené a blízko tela. Zjednodušene povedané – lieta dlaňami.

Na všetky ostatné činnosti mu teda ostali len zadné nohy?

Áno. Práve to spôsobilo, že keď je v pokojovom režime, musí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie