Denník N

Košický maratón bude dva roky po sebe oslavovať okrúhlu stovku

Branislav Koniar je už 30 rokov riaditeľom MMM. Foto – TASR
Branislav Koniar je už 30 rokov riaditeľom MMM. Foto – TASR

Medzinárodný maratón mieru (MMM) mnohí Košičania považujú za podobnú výnimočnú dominantu mesta ako Dóm svätej Alžbety. V Európe niet staršieho maratónu a na svete je iba jediný – v americkom Bostone (organizujú ho od roku 1887).

Širšie centrum Košíc počas prvej októbrovej nedele patrí bežcom, autá si musia počkať, kým do cieľa dobehnú tisícky účastníkov v rôznych disciplínach. Pred covidom v roku 2019 ich bolo takmer 15-tisíc.

Prvá októbrová nedeľa v roku 2023 bude extra výnimočná – Maratónsky klub organizuje 100. ročník MMM. Ten môže považovať za generálku, lebo v roku 2024 ho čaká ďalšia stovka – sto rokov od prvého košického maratónu, ktorý sa bežal v roku 1924.

Riaditeľom pretekov je už tri dekády Branislav Koniar. V rozhovore okrem iného povedal:

  • či U. S. Steel Košice aj po vypnutí druhej pece ostáva generálnym partnerom,
  • aký rozpočet potrebujú na dôstojnú oslavu okrúhleho výročia,
  • v čom sa budú líšiť oslavy v roku 2023 oproti tým v roku 2024,
  • aký nadštandard organizátori pripravujú v športovej i nešportovej časti podujatia,
  • aký režim majú nastavený pre ruských maratóncov,
  • čo by stál štart svetového rekordéra v Košiciach a či je reálny,
  • aký bezpečnostný incident sa stal na MMM a aký trest dostal útočník.

To nevyzerá práve jednoducho – oslavovať sté výročie maratónu dva roky po sebe. Jednak z organizačného hľadiska, ale aj z komunikačného.

Už sme si to vyskúšali v rokoch 2013 a 2014, keď sme mali dve deväťdesiatky po sebe. Taktiež sa to ľuďom javilo nejednoznačne. Ale veľmi to neriešili, lebo 90. ročník je niečo iné ako teraz okrúhla stovka.

Snažíme sa vysvetľovať, prečo tu sú tie stovky dve, že obe majú pre nás veľký význam a chceme ich dôstojne osláviť. Samozrejme, forma osláv bude odlišná, nebudeme robiť dvakrát to isté.

Rád by som však zdôraznil, že rok 2024, teda sto rokov od prvého maratónu, v tomto zmysle jednoznačne vnímame ako vrchol. Zároveň vnímame obrovský záujem o stý ročník maratónu, ktorý bude 1. októbra v roku 2023. Či chceme, alebo nie, musíme sa prispôsobiť tomu, že to počas ďalších mesiacov až do októbra bude významná téma.

V čom sa bude líšiť oslava stovky v roku 2023 oproti tej o rok neskôr?

Rok 2024 by sme chceli viac venovať športovej diplomacii a globálnemu pohľadu na maratón. S tým súvisí aj fakt, že v októbri 2024 bude mať premiéru dvojhodinový dokument košického filmára Petra Kerekesa, ktorý mapuje storočnicu košického maratónu na pozadí histórie mesta.

Rok 2023 by zas mohol byť taký živelnejší, orientovaný na zvýšený záujem pretekárov. Bežci totiž riešia prvú stovku, ktorá im takpovediac príde pod ruku. Okrem toho však pripravíme aj ďalší sprievodný program, ktorý bude reflektovať výnimočnosť tohto ročníka. Máme veľa nápadov. Musíme vyselektovať, ktoré sa dajú uskutočniť, vieme ich pokryť rozpočtom, a potom sa na ne môžeme sústrediť.

V čase krízy bude zložitejšie zohnať peniaze na dôstojnú oslavu. Aké sú predbežné reakcie sponzorov?

V niektorých prípadoch máme so sponzormi viacročné zmluvy. V takom prípade je to z ich strany potvrdené, ale takýchto vzťahov je menej, ostatné sú jednoročné. Zatiaľ nemáme avizované žiadne masívne odstupovanie od zmlúv. To však neznamená, že sa nám podarí potvrdiť všetky. V posledných rokoch sme pravidelne stratili jedného-dvoch partnerov, ale jedného-dvoch sme aj získali. Takže výpadky sponzorov sa nám vždy podarilo nahradiť. Niečo podobné očakávame aj v budúcom roku. Problémom môže byť aj fakt, že v tomto momente chýbajú schválené rozpočty na mnohých úrovniach verejnej správy.

U. S. Steel je viac než 20 rokov generálnym partnerom košického maratónu. Bude to platiť naďalej napriek aktuálnym informáciám o odstavení druhej pece a obmedzení výroby?

Mali sme stretnutie a na rok 2023 sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Košice

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie