Denník N

V kauze vyšetrovateľov NAKA zaznelo dôležité svedectvo: Podozrenia voči ľuďom z inšpekcie si nevymysleli. Dozvedeli sa to z jej vnútra

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 15.05: Dvaja operatívci z inšpekcie vypovedali o tom, že informácie o podozreniach voči vyšetrovateľke inšpekcie Diane Santusovej a jej ľuďom posunuli na NAKA práve oni. Vyšetrovatelia NAKA si ich teda nevymysleli, ako ich už viac ako rok podozrievajú.

V kauze vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Štefana Mašina a Milana Sabotu zaznelo minulý týždeň dôležité svedectvo. Dvaja operatívci policajnej inšpekcie potvrdili, že podozrenia voči bývalej šéfke vyšetrovacieho tímu Oblúk Diane Santusovej a jej ľuďom mali aj oni.

Vypovedali nielen to, že sa dozvedeli tieto informácie o svojich kolegoch, ale aj že ich posunuli vyšetrovateľom NAKA. Tí si ich teda nevymysleli, ako ich podozrieva policajná inšpekcia a bratislavská krajská prokuratúra, ktorá tento prípad dozoruje.

Čurilla a spol. sú už viac ako rok stíhaní za to, že pre podozrenia z korupcie pripravovali vyšetrovanie ľudí okolo Santusovej. Nemalo ísť o úplatky, ale o sľúbené pozície v štruktúrach policajnej inšpekcie, prípadne v Slovenskej informačnej službe (SIS).

Práve tajná služba totiž v tomto prípade zohrala veľmi dôležitú úlohu.

Operatívci: SIS sa snažila chrániť svojho šéfa

Dvaja vyššie spomenutí operatívci pri výsluchu spomenuli, že SIS sa vlani aj prostredníctvom Santusovej inšpekčného tímu snažila spochybniť výpovede dôležitých svedkov v medializovaných kauzách. To bolo podľa nich jedinou úlohou tímu Oblúk a policajti z inšpekcie vypovedali, že celé to malo smerovať iba k záchrane

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimír Pčolinský

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie