Denník N

Vývoj bojov (291. deň): 12 krvavých kilometrov za 200 dní – také je tempo ruského postupu pri Bachmute

Nosidlá pre zranených vojakov pred nemocnicou v Bachmute. Foto - TASR/AP
Nosidlá pre zranených vojakov pred nemocnicou v Bachmute. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ukrajinské rakety spracúvajú ruskú armádu ako predtým pri Chersone.
  • Situácia v Bachmute je veľmi ťažká, ale mesto sa drží a prichádzajú posily.
  • Nové video z druhého dňa bojov – veľká ruská kolóna sa priblížila ku Kyjivu natoľko, že obyvatelia sídliska sledovali jej zničenie priamo z balkóna.
  • Putin má komplex zo svojej výšky, propaganda ho musí liečiť – aký to má vplyv na vojnu?
  • Graf dňa – aký je podiel zastaraných tankov na ruských stratách.
  • Mapy dňa – Bachmut aktuálne a Bachmut – zmeny od augusta.
  • Videá dňa – núdzové pristátie ruského Su-25 pripomenulo haváriu Su-27 v roku 1997 v Bratislave; ako štartuje dron Tu-141, ktorý pravdepodobne útočil na letisko pri Saratove; Putin – vojna ide podľa plánu, nie je tam žiadny problém.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 11. decembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Ukrajinské rakety spracúvajú ruskú armádu ako predtým pri Chersone. Líšia sa najmä tvrdenia, aká zbraň útok vykonala, či to bol HIMARS, novododané turecké raketomety alebo nový typ ukrajinskej rakety, ale väčšinou panuje zhoda, že v Melitopole ukrajinská armáda zasiahla ubytovanie vagnerovcov v bývalom rekreačnom zariadení.

Oficiálne ruské zdroje tradične tvrdia, že Ukrajinci zasiahli civilný cieľ, pričom armáda neutrpela straty. Naopak, z opačnej strany prichádzajú tvrdenia o možno až 200 mŕtvych.

Jedno ani druhé tvrdenie sa nedá overiť. Z miesta však existuje nepekné video, na ktorom v zjavnom šoku pobehuje jeho autor pomedzi ruských vojakov. Všade v okolí sú trosky a veľký požiar. Medzi tým mŕtve telá a zranení. Všetko sú to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie