Denník N

Bieloruský denník: záhadná smrť Lukašenkovho ministra a jej tri základné verzie

Pohreb Uladzimira Makeja. Foto - TASR/AP
Pohreb Uladzimira Makeja. Foto – TASR/AP

Lukašenkovho ministra Uladzimira Makeja nazývali najeurópskejším funkcionárom v Bielorusku.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Alexandr Lukašenko je pre Európu, USA a ostatné demokracie už viac ako dva roky absolútne toxickou osobou. Kontakty s ním sa uskutočňujú len v krajných prípadoch. Tak ako to bolo po vypuknutí migračnej krízy na hraniciach medzi Bieloruskom a EÚ, ktorú zorganizoval samotný Lukašenko.

V diktátorovom tíme však bola jedna osoba, o ktorú sa európski a americkí predstavitelia dosť zaujímali, aj keď väčšinou nie verejne.

Bol to Uladzimir Makej (64), už bývalý šéf bieloruského ministerstva zahraničných vecí. Istý čas ho označovali za takmer hlavného liberála Lukašenkovho systému. Bol a je bývalý, pretože 26. novembra Uladzimir Makej zomrel vo svojom dome.

O jeho smrti sa nevie takmer nič. Štátna tlačová agentúra BelTA informovala, že Uladzimir Makej „náhle zomrel“.  Žiadne podrobnosti sme sa nedozvedeli. Nezávislé noviny Naša Niva uviedli, že podľa informácií médií bol príčinou Makejovej smrti infarkt. Novinári ďalej oznámili, že minister zomrel vo svojom dome.

Podľa tejto verzie Makej nešiel včas k lekárovi, pretože svoj stav nebral vážne. Dňa 27. novembra mal minister ísť na divadelné predstavenie svojej manželky Viery Poľakovej-Makejovej.

Reakcia verejnosti

Súhrnne by sme mohli poukázať na dve hlavné reakcie:

1. Radosť. Uladzimir Makej bol napriek svojmu proeurópskemu imidžu veľmi blízkym spolupracovníkom Alexandra Lukašenka a podieľal sa na represiách, ktoré v Bielorusku trvajú už viac ako dva roky. Práve on ako prvý povedal, že občianska spoločnosť v krajine by mala byť zlikvidovaná.

2. Ľútosť. Napriek všetkým slovám a činom Uladzimira Makeja po ukradnutých voľbách v roku 2020 pôsobil jeho imidž celkom pozitívne. V istom období sa zdalo, že pomáha rozvoju bieloruského jazyka a bieloruskej národnej kultúry, dokonca obhajoval obraz Bieloruska ako štátu nezávislého od Ruska.

Náhla Makejova smrť vyvolala mnoho debát a špekulácií. Niektorí to nazývajú signálom pre ďalších vysokopostavených úradníkov z diktátorovho okolia, iní to zasa považujú za signál pre samotného Lukašenka. Bielorusi a Bielorusky pozorne sledovali reakcie oficiálnych predstaviteľov a venovali pozornosť tomu, ako o Makejovej smrti informovali štátne periodiká a štátne kanály.

Zdalo sa, že udalosť bola zámerne odsunutá ani nie na druhú, ale až na tretiu či dokonca štvrtú koľaj. Takéto správanie štátnych médií a skromné, bližšie nešpecifikované správy o smrti vytvorili priestor pre konšpiračné teórie.

Teórie o smrti Uladzimira Makeja

Ruka Kremľa. Jedna z populárnych verzií smrti Uladzimira Makeja je spojená s Ruskom. Jedna z „moskovských“ verzií hovorí, že ministra zabili pred jeho odchodom na samit OBSE v Poľsku. Údajne to bol signál Lukašenkovi z Kremľa, že diktátor nesmie hrať s Európou žiadne hry. Makej, ako sme už spomenuli, je takmer jediný z Lukašenkovho okolia, ktorého doteraz vnímali v demokratických krajinách a s ktorým boli ochotní komunikovať.

Druhá „moskovská“ verzia je podobná, ale priamo súvisí so vstupom bieloruskej armády do vojny. Zabitím osoby z Lukašenkovho najbližšieho okolia údajne chceli dať najavo, čo sa mu stane, ak odmietne poslať svojich vojakov do vojny proti Ukrajine. A zároveň odrezali Lukašenkov režim od Európy, s ktorou mal kontakt len prostredníctvom Makeja.

Lukašenkova pomsta. Údajne mohli Makeja dohnať k samovražde. Pre podozrenia z nelojálnosti alebo ambície stať sa ďalším prezidentom. Pre kontakty s Európanmi a snahu udržať pre Bielorusko aj len hypotetickú možnosť obratu smerom k Európe. Zástancovia tejto verzie sa domnievajú, že Makeja zabili na Lukašenkov príkaz, aby sa ostatní priaznivci báli akokoľvek prejaviť svoju nelojálnosť alebo vzbudiť akékoľvek podozrenie.

Stres. Verzia, ktorá sa zhoduje s príčinou smrti, ako ju uviedla Naša Niva – infarkt. Podľa tejto verzie prežil Uladzimir Makej posledné dva roky vo vnútornej konfrontácii. Na jednej strane ako človek Lukašenkovho systému chcel byť k nemu lojálny. Na druhej strane si dobre uvedomoval, kam by takáto lojalita krajinu priviedla. V skutočnosti posledné dva roky Makej ničil to, čo budoval roky predtým.

Nástupcovia

Kto bude dosadený na miesto Uladzimira Makeja? Treba hneď povedať, že neexistuje iný kandidát, ktorého by demokratické krajiny poznali rovnako. No o ministra s konexiami na Západe možno ani nebude v Bielorusku záujem.

Medzi možných nástupcov patrí napríklad Maxim Ryženkov, prvý zástupca šéfa Lukašenkovej administratívy. Zdroje denníka Naša Niva tvrdia, že Ryženkov bol hlavným kritikom Makeja v rámci systému a obviňoval ho z neefektívnych prístupov. Lukašenko mal údajne blízko aj k otcovi Maxima Ryženkova. Úradník tak môže mať po Makejovej smrti šancu preukázať sa.

Medzi menovanými sú aj Sergej Alejnik, Makejov prvý zástupca, Valentin Rybakov, bieloruský zástupca pri OSN, a dokonca Viktor Lukašenko, diktátorov najstarší syn.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie