Denník N

Brankár Livaković ustráchanosť prenášal na tím, Modrić si ho zobral bokom, teraz hviezdi

Chorvátsky obranca Dejan Lovren (vpravo) chváli svojho brankára Dominika Livakovića. Foto - TASR/AP
Chorvátsky obranca Dejan Lovren (vpravo) chváli svojho brankára Dominika Livakovića. Foto – TASR/AP

4. septembra 2021 slovenskí futbalisti bojovali o postup na svetový šampionát, v rozhodujúcom zápase doma v Bratislave však proti Chorvátom zlyhali. Aj keď v dueli s vicemajstrami sveta dobre kombinovali a aj si vytvárali šance, nakoniec sa radovali Chorváti, keď v 84. minúte strelil jediný gól zápasu Marcelo Brozović. Chorvátsko ukázalo futbalový pragmatizmus a napokon sa do Kataru dostalo ako víťaz kvalifikačnej skupiny.

Po viac ako roku už vieme, že Slovensko prehralo s tímom, o ktorom budeme aj v budúcnosti hovoriť minimálne ako o semifinalistovi MS v Katare.

Chorvátsko prežíva výborný turnaj, na ktorom ukončilo sen Neymarovej Brazílie na prvý titul svetového šampióna po dvadsiatich rokoch. A v utorok chce zmariť ďalší veľký potenciálny príbeh: snahu Lionela Messiho, aby napodobnil Diega Maradonu a doviedol Argentínu k víťazstvu na MS.

Postup Chorvátov do semifinále veľa expertov nečakalo, ale nie je ani veľkým prekvapením. Hovoríme totiž o mužstve, ktoré pred štyrmi rokmi prehralo až vo finále s Francúzskom.

Aj keď po MS v Rusku s reprezentáciou skončili Mario Mandžukić, Ivan Rakitić či Danijel Subašić, Chorváti sú teraz rovnako silní. Vďaka množstvu talentovaných hráčov im vyšla generačná výmena, majú rovnakého trénera (Zlatka Dalića), ktorý si Mandžukića teraz vybral za svojho asistenta. A na ihrisku Luku Modrića, 37-ročného tvorcu hry, stále patriaceho k najlepším na svete.

Juraj Vrdoljak, novinár chorvátskeho Telesportu, hovorí, že MS v Katare nie sú pre Modrića „The Last Dance“ (Posledný tanec). A nemyslel tým to, že sa záložník Realu Madrid stále nerozhodol, či teraz ukončí svoju reprezentačnú kariéru. Podľa Vrdoljaka mal Modrić svoj posledný tanec ešte na šampionáte v lete 2018.

Pred semifinále s Argentínou však Chorvátsko sníva, že sa možno dostane aj ďalej: a teda vyhrá finále.

Prečo nemôžeš spraviť chybu?

Teraz majú Chorváti aj úplne nového hrdinu: 27-ročného brankára Dominika Livakovića z Dinama Záhreb, ktorý počas svojej kariéry chytal iba v chorvátskej lige. V Katare si však pravdepodobne vychytal prestup do väčšej ligy. Japoncom v osemfinále chytil tri penalty, v histórii MS sa to podarilo len Ricardovi (2006) a jeho predchodcovi v bráne Chorvátska Subašićovi (2018).

Keď Chorváti na ihrisku oslavovali, Modrić za Livakovićom pribehol a pobozkal ho na čelo.

Od kapitána Chorvátska išlo o silné gesto. Ale nebolo prvé. Modrić je lídrom svojho tímu a skvele to bolo vidieť práve vďaka príbehu s Livakovićom. FIFA pred svetovým šampionátom zverejnila dokumentárny seriál s názvom Captains (Kapitáni), v ktorom kamery sledovali kapitánov vybraných reprezentácií.

Fanúšikovia mohli vidieť až za oponu a sledovať, ako sa Modrić snažil Livakovića motivovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie