Denník N

Týždeň v zdraví: Čo naozaj zaberá pri prechladnutí? Prečo písanie denníka zmierňuje úzkosť? Čo robiť, ak to preženieme s alkoholom?

Ilustračné foto - Brittany Colette/ Unsplash
Ilustračné foto – Brittany Colette/ Unsplash

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • čo pomáha pri prechladnutí nie podľa reklám, ale podľa vedcov,
  • ako môže pomôcť písanie denníka v boji s úzkosťami,
  • čo zaberá ráno po vianočnom večierku, ak sme to prehnali s alkoholom.

Cítite sa prechladnutí? Tieto tipy by vám mohli pomôcť

Tradičná čínska medicína tvrdí, že chladný vietor nám dokáže priviať sto chorôb. A hoci všetci vieme, že príčinou bežných zimných infekcií nie je vietor, s prižmúrením očí ho môžeme vyhlásiť za živel, ktorý prenáša vírusy spôsobujúce zimné infekcie. Ak ich teda do toho zimného vetra niekto infekčný v našej blízkosti intenzívne vykašle alebo vykýcha.

Chlad našim telám nerobí dobre, zimné teplotné výkyvy interiér – exteriér dokážu s našou imunitou poriadne zamávať a chýba už len maličký krôčik, aby vírusy začali víťaziť. Ak zaznamenáte prvé príznaky prechladnutia, treba nasadiť opatrenia, ako s tými mikroskopickými potvorami zabojovať. Prechladnutie síce patrí k bežným zimným virózam, ale predsa len: kto má dnes čas a vôbec chuť preležať týždeň v posteli s tečúcim nosom, slziacimi očami, zapáleným hrdlom a ostatnými nepríjemnými príznakmi prechladnutia?

Samozrejme, predtým, ako začneme nasadzovať ťažké i ľahšie, ale účinné protivírusové kalibre, mali by sme byť zorientovaní a poznať rozdielové príznaky chrípky a prechladnutia. Viaceré symptómy sa prekrývajú, kľúčový rozdiel je v nástupe, postupnosti príznakov a ich intenzite.

Obe ochorenia majú vírusový pôvod – spôsobujú ich rozdielne vírusy –, preto liečba nie je kauzálna, ale symptomatická. Neliečime príčinu, ale zmierňujeme príznaky.

Prechladnutie má na rozdiel od chrípky pozvoľný nástup, príznaky sa prejavujú postupne, začína sa to škriabaním v hrdle, pokračuje jeho začervenaním a bolesťou, pridá sa nádcha až „tečenie z nosa“, až potom kašeľ spôsobený hlienmi zatekajúcimi cez nosohltan do hltana. Teplota stúpne do 38 °C, prechladnutý je unavený.

Celé to postupne trvá pár dní, príznaky by mali pri adekvátnej liečbe – podľa mnohých však aj bez nej – odznieť do týždňa. Tu je zoznam medicínsky a vedecky overených prostriedkov zmierňujúcich príznaky prechladnutia a aj skracujúcich jeho trvanie. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie