Denník N

Nezaradený poslanec Čepček: Vláda asi nepadne (+ video)

Martin Čepček. Foto N - Tomáš Benedikovič
Martin Čepček. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý člen klubu OĽaNO Martin Čepček je jedným z rozhodujúcich hlasov pri odvolávaní vlády. Ako bude hlasovať, do poslednej chvíle neprezrádzal.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Martin Čepček (44) je poslancom parlamentu, zvoleným na kandidátke OĽaNO, no pôsobí ako nezaradený. V rozhovore hovorí:

  • ako sa dostal na kandidátku OĽaNO a ako sa s klubom rozišiel,
  • prečo podporu rozpočtu podmieňuje ospravedlnením od OĽaNO,
  • ako rozmýšľa pri hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde,
  • aj či by si ho koalícia získala sprísnením interrupcií.

Pre tých, ktorí by vás nepoznali: pochádzate z okolia Nitry, pracovali ste ako riaditeľ Centra voľného času pre deti a mládež, patrili k aktivistom proti hazardu a organizovali pochody proti ratifikácii Istanbulského dohovoru. Do parlamentu ste sa dostali zo 43. miesta kandidátky OĽaNO, z klubu hnutia vás vylúčili v lete 2021 pre časté hlasovania s opozíciou. Doplnili by ste niečo?

Kto často nehlasuje s opozíciou, pokiaľ ide o dobrý návrh zákona? Igor Matovič v roku 2014 vyhlásil, že bude hlasovať za každý dobrý návrh zákona, opozičný alebo koaličný. Ja som v podstate len dodržal tento sľub. Ústava Slovenskej republiky dáva poslancom možnosť, aby neboli viazaní príkazmi. Vylúčiť poslanca za hlasovanie bolo to najhoršie, čo sa mohlo stať. Aspoň pre nich, v momentálnej situácii.

Myslíte v situácii, keď koalícii chýba každý hlas?

Áno. Z klubu OĽaNO boli vylúčené poslankyne aj za jedno jediné hlasovanie – o vydaní Fica.

Ktoré bolo pomerne vážne. Ale vráťme sa ešte na začiatok. O tom, ako sa zvyknú skladať kandidátky hnutia OĽaNO, existuje viacero príbehov. Aký je ten váš, ako ste sa dostali na kandidátku OĽaNO?

Moje okolie poznalo ľudí v hnutí OĽaNO, ja osobne Jána Marosza (bývalý poslanec OĽaNO, dnes riaditeľ Slovenského pozemkového fondu – pozn. redakcie), ktorý študoval v Nitre, poznáme sa teda ešte od vysokej školy. Tak som sa dostal na kandidátku hnutia.

Bolo mi ponúknuté 43. miesto, ja som si myslel, že to pôjde aj kúsok vyššie, keďže som mal skúsenosti v riadení v oblasti školstva, ale nakoniec aj 43. miesto stačilo na to, aby som sa dostal do parlamentu.

Odporučil vás teda pán Marosz, súčasný riaditeľ Slovenského pozemkového fondu?

Neviem, či ma odporučil. Viem, že tak urobila asistentka Igora Matoviča, ktorá potom bola mojou asistentkou…

Myslíte pani Vandu Rybanskú.

Áno. Aj cez ňu som sa dostal na kandidátku.

Video: Nezaradený poslanec Čepček: Vláda asi nepadne
(autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič)

Spomeniete si na svoje prvé stretnutie s Igorom Matovičom?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

SaS

Sme rodina

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie