Denník N

Nekrológ Angela Badalamentiho v desiatich skladbách

Angelo Badalamenti (22. 3. 1937 - 12. 12. 2022). Foto - www.angelo-badalamenti.com
Angelo Badalamenti (22. 3. 1937 – 12. 12. 2022). Foto – www.angelo-badalamenti.com

Pripomeňte si osobitosť tvorby amerického hudobníka talianskeho pôvodu, ktorý zomrel vo veku 85 rokov.

To video má len niečo vyše štyroch minút a je jednou z najemotívnejších ukážok tvorby kultového soundtracku. Zároveň dokonale približuje okolnosti spolupráce dvoch výrazných osobností.

Skladateľ doma pri elektrickom piane Fender Rhodes spomína, ako vedľa neho sedel režisér a on sa ho spýtal, čo počuje v hlave. Filmár mu povedal, že si má predstaviť temný nočný les a zahrať to. Muzikant si začína brnkať molový akord, v ktorom obmieňa tri vrchné tóny. Pri preludovaní názorne a veľmi sugestívne ilustruje, ako ho režisér navigoval na konkrétnejšie zadanie:

„Teraz to musíme zmeniť. Pretože je tam veľmi osamelé dievča, jej meno je Laura Palmer. Vidím ju, prichádza bližšie ku kamere, buduj to, priveď to k vrcholu. Ó, to je ono, to je krása, trhá mi srdce, len pokračuj…“

Vznikla z toho melódia hlavnej postavy kultového seriálu Twin Peaks. A potom, samozrejme, aj najznámejšie dielo Angela Badalamentiho – otváracia téma celého seriálu. Tá melancholická inštrumentálna zvučka s gitarovým motívom, ktorá sa neopočúvala ani po tisíckach repríz a troch dekádach od svojho vzniku.

Ak to ešte z toho nie je zrejmé, Angelo Badalamenti bol dvorným skladateľom režiséra Davida Lyncha. Už skutočne len bol, ďalší soundtrack mu už nespraví. V pondelok 12. decembra zomrel, mal 85 rokov.

Táto autorská dvojica sa dala dokopy pri filme Blue Velvet (1986), do ktorého bol hudobník prizvaný pôvodne len na to, aby pomohol herečke Isabelle Rosellini naspievať rovnomennú kľúčovú skladbu od iného autora. Už mal meno ako muzikant spolupracujúci s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie