Denník N

Hegerova vláda padla, Matovič v poslednej chvíli vytrhol svoju demisiu z rúk pracovníka paláca. Čo bude nasledovať

Eduard Heger. Foto N - Tomáš Benedikovič
Eduard Heger. Foto N – Tomáš Benedikovič

Za vyslovenie nedôvery vláde hlasovalo 78 poslancov, proti bolo 20 poslancov, dvaja sa zdržali. Boris Kollár hovorí, že predčasné voľby by mali byť v máji alebo júni 2023. Igor Matovič hovorí, že má dôkazy o korupcii Richarda Sulíka.

Vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) skončí. Národná rada jej v hlasovaní vyslovila nedôveru, prezidentka Zuzana Čaputová preto musí kabinet odvolať.

Návrh na vyslovenie nedôvery vláde podali poslanci do augusta vládnej SaS a opozičného Hlasu. Podporilo ho 78 poslancov, proti bolo 20 poslancov, dvaja sa zdržali. Poslanci OĽaNO pred hlasovaním odišli zo sály, podľa slov predsedu klubu Michala Šipoša sa nechceli zúčastniť na rituálnej poprave svojej vlády.

Na vyslovenie nedôvery bola potrebná nadpolovičná väčšina všetkých 150 poslancov, teda aspoň 76 hlasov.

Ako si Matovič rozmyslel demisiu

Odvolávanie bolo do poslednej chvíle dramatické. Predseda SaS Richard Sulík tesne pred hlasovaním oznámil poslancom, že mu premiér Eduard Heger (OĽaNO) krátko predtým sľúbil demisiu Igora Matoviča.

Predseda OĽaNO bol podľa slov predsedu SaS už v Prezidentskom paláci, ale v poslednej chvíli si demisiu rozmyslel, vytrhol ju z rúk zamestnanca paláca a zobral si ju naspäť. Túto verziu potvrdil aj Prezidentský palác.

„Pred zamestnancami prezidentskej kancelárie svoju demisiu podpísal, napokon si však podanie svojej demisie v poslednej chvíli rozmyslel a podpísaný dokument vytrhol vedúcemu kancelárie prezidentky Metodovi Špačekovi z rúk. Demisia tak nebola doručená do kancelárie prezidentky,“ informovala prezidentka.

Matovič momenty v Prezidentskom paláci opisoval tak, že požiadal o kópiu demisie, a keď sa kancelár vrátil, rozhodol sa zobrať si aj originál. Tvrdí, že vtedy telefonoval s človekom, ktorého si veľmi váži a ktorý mu počas toho, ako demisiu podával, povedal: „Bojovníci sa pred mafiou neskláňajú.“ Tak sa Matovič rozhodol „neskloniť“ hlavu pred SaS a demisiu si rozmyslel.

Predseda OĽaNO popiera, že by dokument so svojou demisiou vytrhol pracovníkovi Prezidentského paláca z rúk. Hovorí, že si len dokument zobral. „Mrzí ma komunikácia prezidentskej kancelárie,“ povedal Matovič.

Na otázku, či sa Matovič dohodol na stiahnutí demisie s premiérom, povedal, že Heger nechával rozhodnutie o demisii na ňom a dal mu „absolútnu slobodu“. „Na základe informácie, že SaS neodpovedá, a na základe toho telefonátu som zmenil svoje rozhodnutie na poslednú chvíľu.“

Video: Pád vlády Eduarda Hegera, Sulík krátko pred hlasovaním hovoril, ako si Matovič rozmyslel demisiu

Sulík opakuje, že nechcú predčasné voľby, Pellegrini a Kollár hovoria o jari

Predseda SaS Sulík ešte aj po páde vlády opakoval, že nechcú predčasné voľby a budú sa usilovať o iné scenáre. Voľby v skoršom termíne by podľa Sulíka znamenali návrat Roberta Fica.

Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár však hovoril, že do úvahy neprichádzajú iné možnosti ako predčasné voľby –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Hlas

Igor Matovič

OĽaNO

Richard Sulík

SaS

Sme rodina

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie